3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

11.10.2021 / 15:01 BiH - Posao za OHR i pravosuđe

Zakonom određena kazna zatvora koja čeka Dodika ako krene u rušenje OS i zabranu SIPA-i

Zakonom određena kazna zatvora koja čeka Dodika ako krene u rušenje OS i zabranu SIPA-i
Foto: Arhiv

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je poručio kako sastanka sa Miloradom Dodikom neće biti dok su na sceni blokade koje je prouzrokovao.

Tako je odgovorio na Dodikove tvrdnje da je spreman na sastanak, bez prisustva stranaca. Izetbegović je potcrtao i da je trenutni problem zapravo između OHR-a i strane koju predvodi Dodik i vlasti u RS-u, te da je OHR zadužen konkretno za rješavanje situacija kakvu sada imamo.

- Ne mogu ja raditi OHR-ov posao, niti posao Parlamenta BiH, ja sam predsjednik stranke. Niti mogu raditi posao Tužilaštva ili Suda BIH, a za sve njih ovdje ima posla, rekao je Izetbegović i pozvao se na dva člana Krivičnog zakona koje Dodik najavljuje da će prekršiti.

Oba bi značila napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.


Tako bi Dodik, ukoliko krene u rušenje Oružanih snaga BiH prekršio član 161 Krivičnog zakona - Podrivanje vojne i odbrambene moći.

- Ko u namjeri da umanji odbrambenu moć Bosne i Hercegovine uništi, učini neupotrebljivim ili omogući da pređu u ruke neprijatelja odbrambena postrojenja, objekti, položaji, naoružanje ili druga vojna i odbrambena sredstva ili preda trupe neprijatelju, ili ko u istoj namjeri omete ili dovede u opasnost vojne ili odbrambene mjere, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine, glasi ovaj član.

A Ukoliko bi Dodik, kao što je najavio, zabranio rad Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru RS, time bi prekršio član 156 - Napad na ustavni poredak.


- Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina, stoji u članu 156.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo