3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

11.10.2021 / 19:35 Kultura - Sarajevo

Svečano otvorena manifestacija Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah

Kulturno-vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku“ svečano je otvorena večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a ispred Baščaršijske džamije, tradicionalno, slastičari su dijelili kafu i prigodne poklone.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić kazao je da već 17. godinu organiziraju tu kulturno-vjersku manifestaciju koja je postala prepoznatljiva u Sarajevu i BiH, ali i izvan granica.

Naglasio je da bosanski muslimani s posebnim poštovanjem čekaju mjesec rođenja Muhammeda a.s. te da će u tu čast, u narednih 20 dana organizirati različite sadržaje, tribine, promocije, predavanja, kao i program za mlade.

Manifestacija ima jedan cilj, a to je, predstaviti život i misiju posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.. Manifestacija je vremenom dobila prepoznatljivi i zaštitni znak - kasidu pod nazivom "Zemlja mesdžid tvoj je".

Velika čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je muftiji sarajevskom Nedžadu Grabusu, koji je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji tog događaja.

- Svake godine pokušavamo organizirati sadržaje koji će nas povezati sa živim porukama vjere - istakao je.

Otvorenje manifestacije uljepšao je Hor Medžlisa IZ Sarajevo, nakon čega je uslijedilo prvo predavanje o Muhammedu a.s., o temi "Etičke i povijesne implikacije Muhammedove a.s., misije" predavača Nedžada Grabusa.

Pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja koji će biti realizirani na više lokacija. U programu učestvuje 170 osoba iz BiH i Turske.

Jedan od najvećih događaja je okrugli stol o Nerkezu Smaligaću, na kojem će govoriti eminentni profesori Hilmo Neimarlija, Enes Karić i Dževad Hodžić. Bit će upriličen i ciklus od tri predavanja na kojima će govoriti profesori Nedžad Grabus, Dževad Hodžić i Mensur Malkić.

Bit će održana promocija knjige "Između dvije obale - Uleme i vladari" autora Mustafe Spahića, planirano je druženje sa Abdulahom Sidranom, a bit će otvorena i izložba "Gül-Ruža" autora iz Turske.

U sarajevskim džamijama bit će organizirani mevludi. Tradicionalna mevludska svečanost bit će upriličena 17. oktobra nakon jacije-namaza u Baščaršijskoj džamiji, a centralna mevludska svečanost je 18. oktobra u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne-namaza.

Pripremljen je i program za omladinu "Dobro na mom ekranu", kao i Mektebski dani.

Manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku" će biti okončana 1. novembra koncertom "Večer ilahija i kasida" u Multimedijalnom centru Kovači.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo