-2°C
Mostar 0°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

25.10.2021 / 10:53 Svijet - Jerusalem

Izraelske snage u tri mjeseca privele 1.282 Palestinca

Izraelske snage u tri mjeseca privele 1.282 Palestinca
Foto: Vijesti.ba

Izraelske snage su u posljednja tri mjeseca, u akcijama na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, privele 1.282 Palestinca.

Izvještaj, koji su zajedno pripremili Komitet palestinskih zatvorenika pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) i Udruženje palestinskih zatvorenika, Agencija za zaštitu zatvorenika Zamir i Informativni centar Wadi Hilve, uključivao je podatke o operacijama izraelskih snaga na Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu u posljednja tri mjeseca.

U izvještaju je navedeno da je 525 od 1.282 osobe koje su izraelske snage privele u posljednja tri mjeseca iz Istočnog Jerusalema.

Ističući da je 160 zatvorenika mlađe od 18 godina, u izvještaju je navedeno da je među privedenim bilo i 37 žena.

Prema izvještaju, dok se broj palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima povećao na oko 4.600, njih 500 je u “administrativnom pritvoru“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema onome što naziva “administrativnim pritvorom“, Izrael može na osnovu obavještajnih podataka držati Palestince u pritvoru od jednog do šest mjeseci.

Ukoliko se utvrdi da je zatvorenik “opasan po sigurnost Izraela“, vojni sudija može produžiti pritvor do pet godina a da čak i ne podigne krivičnu prijavu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo