-4°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

30.11.2021 / 18:27 Svijet - Pariz

Desničarski kandidat Zemmour objavio kandidaturu za predsjednika Francuske

Desničarski kandidat Zemmour objavio kandidaturu za predsjednika Francuske
Foto: Arhiv

Francuski stručnjak krajnje desnice Eric Zemmour najavio je u utorak svoju kandidaturu za predsjednika videom u kojem je, uz zloslutnu muziku i snimke uličnog nasilja, rekao da želi spasiti Francusku od dekadencije i manjina koje "ugnjetavaju većinu".

Bivši novinar koji je osuđen za podsticanje rasne mržnje, glavni je kandidat protiv Marine Le Pen, liderice etabliranijeg ekstremno desničarskog Nacionalnog skupa, u drugom krugu izbora protiv predsjednika Emmanuela Macrona, javlja Reuters.

Njegova kandidatura pretvara izbore u aprilu 2022. u test izdržljivosti evropske krajnje desnice, koja postaje sve popularnija u posljednjoj deceniji, ali pokazuje znakove dostizanja gornje granice dok se pomjeraju granice prihvatljivog govora.

- Dugo sam bio zadovoljan ulogom novinara... ali više ne vjerujem da će političar imati hrabrosti spasiti zemlju od tragične sudbine koja je čeka. Zato sam odlučio da se kandidujem na predsjedničkim izborima - rekao je 63-godišnji Zemmour u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Zemmourova tvrdolinijaška kritika islama i imigracije privukla je podršku kako Le Penove biračke baze, tako i glavne konzervativne desnice, ali je također otuđila neke glasače koje je Le Penova dugo pokušavala pridobiti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo