26°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

28.12.2021 / 08:07 Ličnost dana - Ličnost dana

KATHLEEN KAVALEC - KVALITETNO OBRAZOVANJE

KATHLEEN KAVALEC - KVALITETNO OBRAZOVANJE
Foto: Vijesti.ba

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaj koji procjenjuje stepen nazadovanja i naglašava neophodnost suočavanja s praksama isključivanja u vezi s nazivima škola, simbolima i manifestacijama zasnovano na praćenju dešavanja u više od 2.000 centralnih i područnih škola širom BiH, koje Misija redovno provodi.

Kako navodi šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, škole u BiH su javni prostori u kojima se sva djeca moraju osjećati prijatno i dobrodošlo i nikad se ne smiju koristiti u političke svrhe.

- Isto tako nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece - istakla je.

Izvještaj nazvan 'Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: presjek stanja i preporuke' sadrži i skup preporuka različitim nivoima vlasti, ključnim donosiocima odluka i upravama škola za odlučne akcije pomoću kojih bi se osiguralo da školsko okruženje bude prikladno i gostoljubivo za sve učenike.

- U skladu sa mandatom, Misija će nastaviti pružati podršku obrazovnim vlastima u BiH u razvoju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i u promoviranju nediskriminacije, poštivanja različitosti, međusobnog razumijevanja i saradnje - saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. 

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo