24°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

29.12.2021 / 08:17 Ličnost dana - Ličnost dana

IVANA PRVULOVIĆ - NAKNADE ZA PORODILJE

IVANA PRVULOVIĆ - NAKNADE ZA PORODILJE

Svaka porodilja u Kantonu Sarajevo, bez obzira na radno-pravni status, primat će mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plate u FBiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

Resorna ministrica Ivana Prvulović kaže kako Kanton Sarajevo u ovoj godini i prošloj godini ima negativan prirodni priraštaj, te da je ova odluka reakcija na takce pokazatelje i opravdano povećanje porodiljskih naknada.

Potcrtala je da će po 1.000 KM mjesečno dobijati i zaposlene i nezaposlene porodilje u 12 mjeseci. Iznos naknada bi trebao biti viši s povećanjem prosječne plate.

- Svako će dobijati ove naknade bez obzira da li riječ o prvorođenom, drugorođenom ili trećerođenom djetetu - nezavisno od broja djece. Sada procijenjeni iznos je 1.000 KM te će se on utvrđivati na osnovu zvaničnog statističkog podatka o prosječnoj plati u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu. Ako prosječna plata bude viša, onda će i naknada biti viša, kaže ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Prvulović je izrazila nadu da će ova odluka biti povod vlastima u ostatku BiH da odlučnije podrže ovu populaciju.(Vijesti.ba)

Izdvajamo