4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

30.12.2021 / 08:20 Ličnost dana - Ličnost dana

MILANKO KAJGANIĆ - TRANSPARENTNO PRAVOSUĐE

MILANKO KAJGANIĆ - TRANSPARENTNO PRAVOSUĐE
Foto: Vijesti.ba

Državno tužilaštvo će od početka naredne godine početi objavljivati potvrđene optužnice na svojoj stranici.

podršku NVO sektora i Ambasade SAD nužno zasluge pripisati i vršiocu dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanku Kajganiću. 

Kajganić je donio i potpisao Obavezujuće uputstvo kojim će se osigurati objava redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica ove institucije, a koje će se početi primjenjivati početkom naredne godine.

Kajganić za BIRN BiH kaže da je potpisivanje Uputstva značajno za povećanje transparentnosti rada pravosudnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH. Vjeruje da će dostupne optužnice biti od koristi novinarima, stručnoj i akademskoj zajednici, kao i svima zainteresovanima za rad Tužilaštva BiH.

“Planirano je da se u optužnici zna ime i prezime optuženog, kao i činjenični opis optužnice, a podaci o žrtvama i svjedocima neće biti dostupni jer je to predviđeno aktima koji regulišu ovu oblast”, pojasnio je Kajganić.

Naveo je da će optužnice, odnosno činjenični opisi biti objavljeni nakon potvrđivanja optužnica, a Obavezujućim uputstvom detaljno je preciziran način na koji će se izvršiti neophodna anonimizacija i priprema za objavljivanje, kao i vođenje evidencije objavljenih optužnica.

Aktivnosti na pripremi ovog obavezujućeg uputstva Kajganić je, prema njegovim riječima, preuzeo odmah po preuzimanju dužnosti v.d. glavnog tužioca, a konačni akt je formiran nakon sveobuhvatne analize zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na ovu oblast.

“Izdao sam Obavezujuće uputstvo na osnovu Smjernica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na službenoj web stranici, od februara 2014. godine”, dodao je Kajganić.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo