8°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 9°C

04.01.2022 / 08:03 Ličnost dana - Ličnost dana

DANIEL SERWER - PORUKA WASHINGTONU I BRISELU

DANIEL SERWER - PORUKA WASHINGTONU I BRISELU

Američki profesor međumarodnih odnosa Daniel Serwer ponovo je jasno upozorio da je Dodikov cilj de facto secesija Republike Srpske, a ka njemu se kreće korak po korak.

Smatra kako većina u Washingtonu i Briselu razumije da je Dodik nepopravljiv. Dodik čini nemogućim da SAD i EU nastave ignorirati njegove poteze prema de facto neovisnosti, ali pitanje je šta oni mogu učiniti, ističe Seerwer i dodaje kako je jedan od prvih koraka poništavanje svih odluka donesenih u Narodnoj skupštini RS, koje su u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i odlukama visokog predstavnika.

“Visoki predstavnik to može učiniti jednim potezom olovke. Ali šta onda? Kako se njegove odluke provode? Nekada ranije visoki predstavnik ne bi oklijevao da smijeni Dodika s dužnosti. Ali je li to i dalje izvedivo? Druga mogućnost je njegovo hapšenje zbog pobune protiv bh. države, za što je očito kriv. Ali čini se da bosanskohercegovački tužitelji nisu voljni i vjerovatno su nesposobni to učiniti”, kaže Serwer.

Dodaje da u slučaju nemogućnosti djelovanja unutar BiH, teret onda pada na Washington, Brisel i europske prijestolnice ukoliko EU ne bude djelovala zajednički.

“Morat će nametnuti kaznene sankcije Dodiku lično, svim članovima Narodne skupštine RS koji glasaju za povlačenje iz bosanskohercegovačkih institucija, te institucionalno za RS, uključujući ukidanje pomoći Svjetske banke i MMF-a kao i bilateralne pomoći, te pristup međunarodnim financijskim tržištima. Ako bi se RS de facto odcijepila od BiH, ne bi trebala imati koristi od grantova ili zajmova dostupnih njenom suverenu. Bilo bi licemjerno dopustiti bilo kakvo međunarodno financiranje ili službenu razvojnu pomoć da stigne u RS”, podvlači Serwer.

On dalje naglašava kako postoje i drugi mehanizmi koje bi Washington i Brisel mogli iskoristiti kao što su zatvaranje predstavništava RS, ali i raspoređivanje međunarodnih trupa na ključne tačke u BiH.

“Međunarodno vojno prisustvo, EUFOR, moglo bi rasporediti trupe u vitalni grad na sjeveroistoku, Brčko, dok bi Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD tamo rasporedili NATO trupe, kako bi spriječili bilo kakve pokušaje Sarajeva ili Banja Luke da ga zauzmu. Želite ostaviti dojam? Stotine Britanaca i Amerikanaca mogli bi stići u padobranima izvan Banja Luke, u sklopu NATO vježbe”, predlaže ekspert.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo