8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

14.01.2022 / 08:04 Ličnost dana - Ličnost dana

ADIS AHMETOVIĆ - VAŽNA ULOGA U BUNDESTAGU

ADIS AHMETOVIĆ - VAŽNA ULOGA U BUNDESTAGU
Foto: Vijesti.ba

Važna uloga izvjestitelja Bundestaga za zapadni Balkan pripala je mladom socijaldemokratskom političaru, bh. porijekla, Adisu Ahmetoviću. 

Njegova glavna težnja je, kako je rekao, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regije.

"Na činjenicu da moja obitelj dolazi iz Bosne i Hercegovine sam uvijek gledao kao prednost i kao neku vrstu obogaćenja", rekao je u nedavnom razgovoru za DW novi zastupnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Adis Ahmetović.

Ahmetović je funkciju izvjestitelja Bundestaga za zapadni Balkan preuzeo od još jednog socijaldemokratskog političara, zastupnika hrvatskog porijekla i velikog prijatelja BiH - Josipa Juratovića. Ova dva socijaldemokratska zastupnika od samog ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag tijesno surađuju kada su u pitanju teme vezane za zapadni Balkan.

"Očito bi se sa srpske strane trebao potkopati mirovni sporazum iz Daytona i to tako što srpski predstavnik u predsjedništvu, Milorad Dodik, dovodi u pitanje državne strukture", rekao je ranije Ahmetović i izrazio mišljenje kako bi se takvi postupci trebali zaustaviti "kroz međunarodne sankcije i pojačanje međunarodnog vojnog prisustva" u BiH.

Nekoliko mjeseci kasnije, točnije 6. siječnja, nakon što su SAD uvele sankcije protiv Milorada Dodika i dijela njegovog kruga, Ahmetović, sada već član Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, je izrazio želju da slične korake poduzme i Njemačke. 


"SAD sankcije predstavljaju nužan i ispravan korak kojemu se treba pridružiti i Njemačka. Mi moramo odlučno djelovati protiv onih koji provode korupciju i destabilizaciju i unose razdor u regiji kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju", poručio je Ahmetović.

"Ja bih apelirao na Ujedinjene narode, Europsku uniju i Njemačku da učini sve da se Bosna i Hercegovina stabilizira. Ja to ne govorim zato što vučem porijeklo iz te zemlje nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli izazvati domino efekt i u cijeloj regiji: ako potone brod Bosna i Hercegovina, počet će tonuti i ostali brodovi u regiji", rekao je za DW Ahmetović. 

Kao izvjestitelj za zapadni Balkan (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju) Ahmetović će pripremati savjetovanja i mjere a svom socijaldemokratskom zastupničkom klubu će predlagati zaključke u sklopu Vanjskopolitičkog odbora te na kraju i odgovoran za izvještavanje parlamenta o stanju na zapadnom Balkanu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo