8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

15.01.2022 / 08:21 Ličnost dana - Ličnost dana

SAMANTHA POWER - GLAS SAVJESTI

SAMANTHA POWER - GLAS SAVJESTI

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, posjetit će Bosnu i Hercegovinu u periodu od 19. do 21. januara da bi još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku...

... i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani.

Memorijalni centar Srebrenica jučer je objavom njene fotografije iz 1995. godine podsjetio na vrijeme kada je Power kao reporterka izvještavala iz Bosne i Hercegovine.

- Nikada nećemo zaboraviti vaš rad i podršku u posljednje tri decenije. Očekujemo vas u Memorijalnom centru Srebrenica, jer smo željni da podijelimo rezultate našeg rada i istraživanja. Dobrodošli - objavljeno je na Twitteru.

Power danas vodi najveću svjetsku agenciju za međunarodnu pomoć, a uoči imenovanja na ovu poziciju predsjednik SAD-a Joe Biden nazvao ju je „svjetski poznatim glasom savjesti i moralne čistoće”.

Power je novinarsku karijeru počela tokom opsade Sarajeva. Dobitnik je Pulitzerove nagrade za knjigu Problem iz pakla: Amerika i doba genocida, iz 2003. godine, koja se fokusira na odgovore Amerike na genocide, uključujući i pokolja u BiH i na Kosovu.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo