8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

18.01.2022 / 08:01 Ličnost dana - Ličnost dana

RECEP TAYYIP ERDOGAN - PRIMJER ZA BALKANSKE ODNOSE

RECEP TAYYIP ERDOGAN - PRIMJER ZA BALKANSKE ODNOSE

U Tirani je u ponedjeljak održana svečanost na kojoj je otvorena restaurirana ljepotica Ethem-begova džamija, a svečanosti su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i albanski premijer Edi Rama, javlja Anadolija.

Otvaranju je prisustvovao i veliki broj zvaničnika i građana, a riječ je o džamiji iz perioda Osmanskog carstva koja je restaurirana projektom kojeg je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) započela 2018. godine.

Turski predsjednik Erdogan istakao je u obraćanju prisutnim da je uvjeren da nema pitanja koje se ne može riješiti bliskim, iskrenim i efikasnim tursko-albanskim odnosima na Balkanu.

Erdogan je kazao da je posredstvom TIKA-e u Albaniji od 1996. godine realizirano 546. projekata te je najavio nastavak dobrih tursko-albanskih odnosa.​​​​​​​

Zanimljivo, albanski premijer Edi Rama, koji za sebe kaže da je katolik, zajedno je sa Erdoganom otvorio poznatu džamiju za koju je rekao da je “jedan od najdragocjenijih dragulja naše islamske kulturne baštine”.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo