22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

18.01.2022 / 16:13 Svijet - Annalena Baerbock

Njemačka spremna da brani temeljne vrijednosti u sukobu s Rusijom

Njemačka spremna da brani temeljne vrijednosti u sukobu s Rusijom
Foto: Twitter
Njemačka je spremna da brani temeljne vrijednosti u sukobu s Rusijom oko Ukrajine, čak i ukoliko to znači da će platiti visoku ekonomsku cijenu, ...

... izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi u utorak.

Baerbock je doputovala u Moskvu nakon jučerašnje posjete Kijevu i nakon razgovora između Rusije i zapadnih država o ruskom razmještanju desetaka hiljada vojnika duž ukrajinske granice i koji su u prošloj sedmici okončani bez pomaka.

Rusija negira bilo kakav plan napada na Ukrajinu, ali je Baerbock izjavila da je teško ne ocijeniti rusko gomilanje vojnika kod ukrajinske granice kao “prijetnju”.

Pritisak raste na njemačku vladu da zaprijeti prekidom rada plinovoda Sjeverni tok 2, koji provodi ruski plin u zapadnu Evropu, ukoliko ruski vojnici napadnu Ukrajinu.

Protivnici projekta, među kojima su Sjedinjene Države i Ukrajina, tvrde da bi plinovod mogao učiniti Evropu previše energetski ovisnom o Rusiji.

- Nemamo nikakve druge opcije, čak i ukoliko to znači plaćanje visoke ekonomske cijene – izjavila je Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom nakon sastanka, prenosi Reuters

- Njemačka naglašava da, u slučaju da se energija koristi kao oružje, to bi imalo posljedice po plinovod (Sjeverni tok 2)  - kazala je.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je Njemačka otvorena prema sankcijama protiv Rusije, ali da je plinovod, koji je već izgrađen ali još nije odobren za rad, privatni komercijalni projekat koga ne bi trebalo izdvajati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo