8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

23.01.2022 / 10:34 BiH - Prva faza

Za sanaciju kuće Nurije Pozderca osigurano više od 200 hiljada KM

Za sanaciju kuće Nurije Pozderca osigurano više od 200 hiljada KM
Foto: Fena
Grad Cazin i Gradski kulturni centar u ovoj godini planiraju realizaciju prve faze sanacije rodne kuće Nurije Pozderca, za što je iz gradskog i kantonalnog budžeta, te posredstvom određenih projekata, osigurano više od 200 hiljada KM.

Kuća ugledne begovske porodice Pozderac izgrađena je početkom 19. stoljeća u starobosanskom stilu i jedna je od najstarijih autohtonih bosanskih kuća. Nalazi se u gradskom središtu, a 2009. godine proglašena je nacionalnim spomenikom.

-Zaštita i obnova objekata kulturnog nasljeđa je jedan od strateških ciljeva razvoja Grada Cazina. Takva situacija je i kada je u pitanju konkretno kuća Nurije Pozderca, jer je sasvim jasno kako je ona jedan od najprepoznatljivijih simbola našeg grada. U proteklom periodu realizirali smo niz pripremnih radnji, odnosno izradili kompletnu dokumentaciju i pribavili odgovarajuća odobrenja. Prikupljenu i revidiranu dokumentaciju dostavili smo Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje, nakon čega je izdano odobrenje za gradnju - rekao je savjetnik gradonačelnika Cazina Sabahudin Huskić

Ističe kako se radi o vrlo osjetljivom, kompleksnom i dugotrajnom procesu, upravo zbog toga što se radi o nacionalnom spomeniku.

Tender za prvu fazu sanacije konstrukcije kuće Nurije Pozderca trebao bi biti proveden u prvoj polovini tekuće godini.

-Zbog fluktuacije cijena u građevinskom sektoru, jako je nezahvalno govoriti o mogućnostima i količini radova koje ćemo uspjeti završiti sa osiguranim novčanim iznosom. Već smo imali jednu proceduru javnih nabavki za izvođenje radova, koja nažalost nije uspjela, zato što su ponude bile značajno veće od raspoloživih sredstava. Bez obzira na sve, nastavljamo s projektom i nadam se da ćemo uspjeti što više uraditi - kaže direktora Kulturnog centra u Cazinu Ermin Beganović.

Naglašeno je i kako je ovo još jedan od načina unapređivanja turističke i kulturno-historijske ponude grada Cazina i Unsko-sanskog kantona.

Objekat rodne kuće Nurije Pozderca, odnosno porodična kuća porodice Pozderac, sagrađena je oko 1820. godine. Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, cazinski beg, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa, inače otac Nurije i Hakije Pozderca. Sama arhitektura objekta, raspored prostorija, kao i vrsta materijala koji je upotrijebljen prilikom njegove gradnje, kao i način obrade pojedinih dekorativnih elemenata skoro je identična objektu Eminagića konaka u Tešnju, što potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka.

U posljednjih pedeset godina u tri navrata vršeni su restauratorski zahvati na građevini, a 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH rodnu kuću Nurije Pozderca proglasila je nacionalnim spomenikom.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo