19°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

20.05.2022 / 08:25 Ličnost dana - Ličnost dana

FEĐA DUDIĆ - ČOVJEK KOJI JE PREPORODIO VELEŽ

FEĐA DUDIĆ - ČOVJEK KOJI JE PREPORODIO VELEŽ
Feđa Dudić / Vijesti.ba
Pobjedom u Kupu BiH nad Sarajevom, FK Velež je nakon 36 godina donio trofej u Mostar.

Kada je u augustu 2019. godine objavljeno da klupu FK Velež preuzima Feđa Dudić, ne samo da niko nije slutio da Rođeni u skorije vrijeme mogu do Evrope, nego je većina bila skeptična u pogledu njegovog angažmana uopće.

A Dudić je Velež preuzeo nakon tri vezana poraza na startu Premijer lige BiH i igrački kadar koji nije mogao mijenjati. Ali, već nakon prvih nekoliko utakmica vidjelo se nešto novo. Ta je sezona okončana prekidom zbog koronavirusa, a Velež je u zadnjoj utakmici prvi put nakon rata savlado Željezničaru gostima i ispostaviće se, Plavima sa Grbavice uskratio titulu prvaka.

Danas je Dudić preko 1000 utakmica na klupi Veleža, a iza Veleža s Dudićem sjajno evropsko ljeto i sada osvajanje Kupa BiH. I ne samo to. Dudić je razvio sjajnu generaciju fudbalera od kojih, ruku na srce, većina nije bila ni blizu nivoa na kojem je sad. To je Dudićeva zasluga.

Dudić je timu dao identitet i promijenio prilično gubitnika mentalitet. Velež danas igra lijep i dopadljiv fudbal, specifičan stil kakav nema niko u ligi. Dudićev Velež izgleda kao ozbiljna i dobro organizovana ekipa, koja uvijek ima plan.

Evropa je ponovo tu. Prošla godina pokazala je da Dudić i tamo ima viziju i hrabrost kakvu do sada u bh.fudbalu nije pokazao niko.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo