27°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

21.05.2022 / 18:59 Politika - Šef hrvatske diplomacije

Radman: Teško do izborne reforme u BiH prije izbora

Radman: Teško do izborne reforme u BiH prije izbora
Foto: FENA

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da se "teško može" promijeniti Izborni zakon u BiH prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usuglasiti način popune Doma naroda FBiH.

Grlić Radman je novinarima rekao da se "teško može" izmijeniti izborni zakon u idućih pet mjeseci, ali smatra da se do izbora 2. oktobra treba usaglasiti način popune gornjeg, nacionalno koncipiranoga Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je istaknuo da "nije normalno" da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" pošto su Hrvati "žrtve" postojećeg izbornog zakona.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, susreli su se u subotu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Usaglasili su se da će prije sjednice Evropskog vijeća u junu pokušati usaglasiti dokument čime bi ubrzali evropski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenskih izbora.

"Po prvi put u historiji BiH je u fokusu Evropske unije. Niko se nije bavio BiH, niko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sistema BiH. Nito nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama", rekao je Grlić Radman.

Posjet Charlesa Michela BiH može se nazvati historijskim činom, smatra Grlić Radman. "Michel je pokazao spremnost, zainteresiranost da se o BiH razgovara", kazao je.

Dodao je da BiH u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" te da će na njezinom putu biti ključna reforma izbornog zakona, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo