8°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 5°C

23.05.2022 / 10:14 Ličnost dana - Ličnost dana

HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ - ISTINSKO LIDERSTVO

HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ - ISTINSKO LIDERSTVO
Foto: Husein ef. Kavazović / MINA

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović još jednom je pokazao svoje liderstvo i sposobnost da u pravom momentu upozori na opasnosti koje se nadviju nad Bosnom i Hercegvoinom i njenim građanima.

Jučer je na sjednici Sabora IZ autoritativno i razumno uputio jasne poruke o opasnim potezima susjednih zemalja prema BiH, unutrašnjim faktorima koji žele da je razbiju blokadama i secesijom, ali i jasne poruke o agresiji na Ukrajinu.

Svojim porukama ali i radom Islamska zajednica na čelu sa Kavazovićem nerijetko je primorana preuzeti na sebe i terete odgovornosti koje bi trebali ponijeti druge institucije i pojedinci.

- Više nas brine to što naši pripadnici često u Islamskoj zajednici traže kompenzaciju za ono što bi trebala da radi, a izgleda ne radi, politička i akademska elita našega naroda. Tako, pred nama se često postavljaju zadaci koji nisu u prirodi našega posla, a koje je teško ignorirati. Ovdje ću samo naznačiti neka od tih pitanja: demografski problem i migracije ljudi iz Bosne i Hercegovine. Ovaj problem se direktno naslanja na problem pravne nesigurnosti, što ukazuje na loše stanje u pravosuđu. Korupcija i privredni kriminal u javnom sektoru su nešto na što stalno upozoravaju iz međunarodne zajednice i što frustrira naše građane, posebno mlade. Bez snažnog pravosuđa ovaj društveni porok nije moguće eliminirati, poručio je Kavazović I dodao:

- Nužno je stati u kraj političkoj korupciji, pogotovo kada je u pitanju izborni proces. Kupovina glasova je opasan porok koji sve više uzima maha u našem narodu, posebno u manjem entitetu. Ako svi predstavnici elite našega naroda ne zaustave tu ružnu naviku, proces demokratskog sazrijevanja naroda je upitan i ugrožen. Bez uvjerenja da su izbori demokratski i sačuvani od političkih manipulacija, ne možemo očekivati zaustavljanje procesa iseljavanja iz ove lijepe zemlje.

Islamska zajednica BiH se u godinama iza nas snažno suprotstavila svim uticajima sa istoka i zapada, istovremeno pokazujući da ova država u svakom smislu pripada Evropi, ali i da u budućnosti može biti važna spona islama i zapada. Najvažniju ulogu u tome imao je Reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, što je uostalom i ocjena brojnih svjetskih zvaničnika i medija, a što se vidi i iz činjenice da se radi o čovjeku kojem se u narodu vjeruje i kojeg respektuju poglavarima i drugih vjerskih zajednica u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo