18°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 15°C

23.05.2022 / 20:01 Regija - Deutsche Welle

Scholz u Srbiji početkom juna, možda i u BiH

Scholz u Srbiji početkom juna, možda i u BiH
Foto: Agencije

Njemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju 10. juna, potvrđeno je za DW iz srpskih diplomatskih izvora.

„Teži se tom datumu, ostaje još da se posjeta uskladi sa drugim zemljama u regionu“, rekao je taj izvor.

Prema njemu, Šolc će, pored Beograda, svakako posjetiti i Prištinu, a teži se da putovanje preraste u malu balkansku turneju sa posjetama Tirani i Skoplju, možda i Sarajevu.

Prethodno je novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens na Tviteru prenio da Šolc dolazi u Beograd 10. juna. On je, pozivajući se na pouzdane izvore iz Berlina, naveo da će teme biti „energetika, ekonomija, srpska pozicija prema Rusiji“ i druge.

Izvor DW kaže da Šolc teži da dobro pripremi samit Berlinskog procesa koji će se vjerovatno održati u avgustu: „Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Šolc više ide ka konkretnim rješenjima. Stalo mu je da taj samit ne bude samo skupo putovanje, nego da se dođe do konkretnih rješenja.“

Cilj Berlinskog procesa je tešnje povezivanje regiona Zapadnog Balkana, kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Makron kao kočničar

Osim pokušaja da se Beograd uključi u sankcije protiv Rusije, Šolc će pokušati i da ponudi nešto Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kažu upućeni.

Naime, očekuje se da francuski predsjednik Emanuel Makron nadalje blokira početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom. Zato će se, kažu izvori, samit EU-Zapadni Balkan pod francuskim predsjedavanjem u junu održati u Briselu, a ne u Parizu.

Makron i Šolc se razilaze u idejama o proširenju EU. Francuski predsjednik je nedavno podgrijao viziju o Evropi „u dvije brzine“, gdej bi države poput Srbije i susjeda imale mjesta samo u spoljnom prstenu, ali ne bi bile punopravne članice EU.

Visoko na listi prioriteta

Šolcova posjeta Balkanu novi je dokaz da je region visoko na listi prioriteta nove koalicije u Berlinu. Početkom maja su u posjeti Berlinu bili srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Tada je ocijenjeno da Šolcova vlada pridaje veliki značaj kosovskom problemu u svjetlu rata u Ukrajini. Šolc je tada prvi put rekao da „međusobno priznanje“ treba da bude dio sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo