19°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

26.05.2022 / 08:22 Ličnost dana - Ličnost dana

JENS STOLTENBERG - NASTAVAK PODRŠKE

JENS STOLTENBERG - NASTAVAK PODRŠKE
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se jućer u sjedištu NATO-a u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

- Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju sa BiH, to bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i sajber sigurnost - poručio je Stoltenberg.

Podsjeća da je NATO povećao broj osoblja i finansijske resurse u BiH, a podržavaju i ekspertne timove za borbu protiv dezinformacija.

- Intenziviranje naše političke i praktične podorške može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventuano buduću agresiju. Svaka buduća pomoć bi bila prilagođena i zasnovana na potražnji i u potpunosti koordinirana sa BiH.

Razgovarali smo u NATO-voj ulozi i operaciji Althee. Naša saradnja sa EU ostaje ključna u tom pogledu. Nastavljamo podržavati ovu važnu operaciju EU. One su vitalne za stabilnost države i moraju biti očuvane - poručio je Stoltenberg.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo