7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

30.05.2022 / 08:26 Ličnost dana - Ličnost dana

HAMID ČUSTOVIĆ - KORISNI SAVJETI STRUKE

HAMID ČUSTOVIĆ  - KORISNI SAVJETI STRUKE
Foto: Vijesti.ba

Dr. Hamid Čustović, profesor emeritus sa Poljoprivrednog fakulteta UNSA, jučer je na sesiji Kruga 99 upozorio na brojne rizike koje odsustvo angažiranosti na utvrđivanju konzistentne agrarne politike...

... i strategije u BiH ima u kontekstu sa globalnom krizom u snabdijevanju i proizvodnjom hrane te dramatičnim promjenama u posljednjem periodu, a naročito od pojave pandemije Covid-19 i invazije Rusije na Ukrajinu.

U osvrtu na globalne apekte razmatrane teme podsjetio je kako su dvije spomenute zemlje značajni proizvođači i snabdjevači hrane, a prije svega pšenice, kukuruza, ječma, suncokreta...

- Teško je precizno reći koliko sam rat u Ukrajini ima uticaj na krizu proizvodnje i snabdijevanja hranom na globalnom nivou, jer se na ovo nadovezuju i ostali problemi u proizvodnji i snabdijevanju hranom kao što su suše različitog intenziteta u različitim dijelovima svijeta i ekonomske posljedice pandemije – kazao je Čustović, podsjećajući kako je transport roba bio veoma ograničen, a da je sve prpraćeno skokom cijena energije, repro materijala i usluga. 

Podsjetio je na podatke UN-ove Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), prema kojima se samo od februara do marta cijena hrane povećala za 12 posto, a što je najveće povećanje cijena hrane za tako kratak period ikada.

Čustović u tom kontekstu navodi kako BiH općenito ima malo kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, te da prve tri bonitetne kategorije zauzimaju površinu od svega 14,2 posto, a da odsustvo odgovarajućih mjera prijeti dodatnom devastacijom agrarnog krajolika.

- Stoga je efikasna upotreba i zaštita poljoprivrednog zemljišta jedan je od najvažnijih zadataka svih nivoa vlasti – ističe Čustović, navodeći porašavajuće činjenice - da se više od 50 posto obradivog zemljišta ne koristi u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno da je trećina ruralnog prostora napuštena i prepuštena degradirajućim procesima.

Uvodničar, međutim, smatra kako postojeća kriza predstavlja svojevrsnu šansu i poticaj za nove inicijative, ali i promjene u pogledu održivog upravljanja poljoprivredom, uključujući i novu paradigmu poslovanja, tzv. 'zelenu ekonomiju' kao novu priliku za ekonomski rast.

- Nažalost u BiH se već decenijama vrtimo u krugu na nivou koji ne obezbjeđuje napredak i sigurnost stanovništva u snabdjevenosti sa dovoljnom količinom osnovnih prehrambenih proizvoda. To pokazuje smanjenje učešća poljoprivrede u BDP sa devet posto 2000. godine na 6,08 posto 2020 godine – navodi uvodničar, podsjećajući kako budžetska sredstva za podsticaj više služe za održavanje socijalnog mira, nego što unapređuju proizvodnju.

Mišljenja je kako se netransparentnim trošenjem tih sredstava omogućuje vlastima da ostvare svoje partikularne interese kod svog glasačkog tijela, dok se opći interesi i uključivanje u savremene tokove proizvodnje zanemaruju.

- BiH svakako ima solidan potencijal, ali nedostaje vizija adaptacija i prilagođavanja promjenama.Te prilike je moguće ostvariti u sigurnom okruženju, bez stalnih napetosti od remećenja mira, integrisanom tržištu i razvoju političkog sistema efikasne i funkcionalne države. Formiranje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou bilo bi izraz ali i snažan podsticaj dinamiziranja inicijativa i uspješnih biznisa u proizvodnji hrane u BiH – poručio je profesor emeritus Hamid Čustović. 

(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo