12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

05.06.2022 / 08:48 Ličnost dana - Udruženje penzionera FBiH

REDŽO MEHIĆ - ISTI TRETMAN ZA SVE

REDŽO MEHIĆ - ISTI TRETMAN ZA SVE
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić upozorio je da ukoliko ga Ustavni sud Federacije BiH ne proglasi neustavnim,...

...Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) koji je usvojen u Federalnom parlamentu, iako je čekao te i dalje čeka ocjenu ustavnosti, stvorit će ogromne probleme stabilnosti Zavoda PIO/MIO FBiH i tako ugroziti isplate penzija za više od 400 hiljada korisnika.

Istovremeno, i u Savezu ratnih vojnih invalida Federacije BiH smatraju da su neustavna zakonska rješenja po kojem se pripadnicima Oružanih Snaga BiH povećava osnovica za obračunavanje penzija.

Podsjećanja radi, ovim se zakonom za oko 2.300 pripadnika OSBiH omogućuje da primaju penzije u visini plaća, po koeficijentu 1,29. Tako će njihova prosječna penzija iznositi skoro 1.200 KM, dok s druge strane, ostalih 426.469 penzionera u Federaciji ima prosječnu penziju od oko 460 KM.

Federalni premijer Fadil Novalić u decembru prošle godine, kada je ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uložio je apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti te za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo njegovo donošenje do odluke suda o meritumu. No, iako se Ustavni sud još nije očitovao, sporni zakon koji su predložili parlamentarci Zijat Mušić i Ivo Tadić, a većina njihovih kolega u oba doma podržala, izglasan je krajem marta i u Domu naroda.

- Učinili su to sasvim sigurno jer smo u izbornoj godini, da bi prikupili određene političke poene, ne razmišljajući o posljedicama – kaže Mehić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo