3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

28.06.2022 / 12:42 Politika - SDP predložio

Skandalozno: Ko je danas u GV odbio izmjene fašističkih naziva ulica u Mostaru!

Skandalozno: Ko je danas u GV odbio izmjene fašističkih naziva ulica u Mostaru!
Zalihić, Kordić i Marić (Foto: Vijesti.ba)
Klub vijećnika SDP-a BiH danas je u Gradskom vijeću Mostara zatražio uvrštenje u Dnevni red odluka kojima se mijenjaju nazivi dosadašnjih ulica.

Naveli su promjene naziva ovih ulica: dr.Mile Budaka u ulicu Svetozara Ćorovića; Đure Spuževića u ulica Sestara Bergman; Ive Zelenike Tovarnika u ulicu Ante Zelenike;

Jure Francetića u Ulica dobrovoljnih davalac krvi; Vokića i Lorkovića u ulicu Husage Ćišića..

- Smatrali smo da je krajnje vrijeme da ovih pet mostarskih ulica dobije nova imena. U ovu proceduru krenuli smo jer smo zadnjih dana svjedoci da su sve političke stranke, uključujući i HDZ BiH) potvrđivale da nemaju ništa protiv izmjene naziva ovih ulica, navodi predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić i dodaje:

- Zbog toga smo odlučili krenuti s riječi na djela, a svi vijećnici su prilikom glasovanja pokazali jesmo li zaista spremni na ovaj iznimno važan korak.

Zalihić navodi da je posebno zanimljivo da prijedlog preimenovanja ovih pet ulica nije uvršten na Dnevni red zbog glasova HDZ-a, HRS-a, Velibora Milivojevića i Salema Marića koji nisu bili za njihovo uvrštavanje na današnju sjednicu.

- Dopunu su podržali SDP, NS i vijećnici Koalicija za Mostar osim predsjednika Vijeća Marića. Osim ovoga, zalažemo se da Mostar u sveobuhvatnoj izmjeni naziva konačno dobije imena ulica po velikanima kao što su: Predrag Matvejević, Josip Jole Musa, Hamza Humo, Mujaga Komadina, Silvije Strahimir Kranjčević, Ivo Andrić, Antun Branko Šimić, Jovan Dučić i mnogi drugi velikani, navodi Zalihić.

- Također, prijedlog o imenovanju komisije za preimenovanje mostarskih ulica (Kordić, Marić, Guzin, Milivojević, Marinović) koja je na brzinu predložena nakon naše inicijative o preimenovanju pet ulica smatramo apsolutno neprihvatljivom jer se praktično radi o političkom činu kojemu je namjera da SDA i HDZ sami odluče o novim prijedlozima naziva svih ulica u Mostaru, zaključuje Zalihić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo