6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

31.07.2022 / 21:15 Regija - Napetost raste

Na cesti maskirane osobe: Srbi postavili barikade, Kosovo zatvorilo granične prelaze

Na cesti maskirane osobe: Srbi postavili barikade, Kosovo zatvorilo granične prelaze
Foto. Vijesti.ba

Lokalni Srbi na sjeveru Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić.

Blokade dolaze dan uoči stupanja na snagu dvije odluke Vlade Kosova o registarskim oznakama i dokumentima Srbije.

Besim Hoti iz kosovske policije potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je i u mjestu Rudare kod Zvečana blokiran je magistralni put Priština-Raške. Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice.

Hoti je također rekao da je postavljena blokada i u selu Zupče, koje se nalazi u blizini magistralnog puta Brnjak-Mitrovica.

“Zna se da su se na zvuk sirena Srbi uvek okupljali jer je to uvek značilo odgovor na neku opasnost. Iznenada je bilo, ali se negde i očekivalo. Okupili smo se u znak protesta protiv odluka vlade Kurtija za licne karte i tablice”, kazao je za RSE jedan od demonstranata kod Rudara.

Kosovska policija objavila je da je zbog blokada zatvorila granične prelaze Jarinje i Brnjak za putnike i vozila te obavestila građane da koriste alternativne pravce.

Prema informacijama sa terena, putnicima na Jarinju savjetuje se da se vrate u Srbiju, a na cestama na sjeveru Kosova viđeni su maskirani ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo