16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

01.08.2022 / 15:51 Regija - Ruski ambasador

Harčenko: Dođe li do krvoprolića, Srbi će adekvatno odgovoriti

Harčenko: Dođe li do krvoprolića, Srbi će adekvatno odgovoriti
Foto: Vijesti.ba
Prištinski čelnici izazivaju Srbe na vojni scenarij, a predsjednik Aleksandar Vučić jasno je poručio da neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine, smatra ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, prenosi Index.hr.

"Zapad namjerno površno izvještava i ne želi otkriti bit problema koji su nastali njegovom krivnjom, ili prije svega krivnjom Europske unije", rekao je između ostalog Bocan-Harčenko u intervjuu za televiziju "Russia 24".

Bocan-Harčenko: Kosovske vlasti provociraju

Ruski ambasador naglasio je da "samoproglašena država Kosovo pokušava isprovocirati Srbe na vojni scenarij, ali je srpski predsjednik pokazao suzdržanost i spremnost na pregovore".

"Vučić je iznio svoje stavove, izrazio spremnost da pregovara i da se sastane s predstavnicima Prištine kako bi se situacija riješila. To je jedna strana. Druga strana ogleda se u oštrini koju je pokazao ističući da on kao lider Srbije neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine.

Ako dođe do krvoprolića, Srbija će odgovoriti adekvatno, obraniti se i pobijediti. Ali pritom se pokazao kao zagovornik pregovora, a ne vojnog rješenja", kazao je ambasador.

"Situacija je teška, rješenja za sada nema"

Bocan-Harčenko ocijenio je kako je očito da su zagovornici nasilnog rješavanja pitanja Kosova prištinske vlasti. On smatra da čelnici u Prištini provociraju Srbe i potiču ih na primjenu sile, što je najopasnije.

Istaknuo je kako je, srećom, izbjegnuto krvoproliće, ali situacija je teška, a dugoročnog rješenja za sada nema.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo