16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

10.08.2022 / 08:22 Ličnost dana - Ličnost dana

JENS STOLTENBERG - POJAČANA PODRŠKA BiH

JENS STOLTENBERG - POJAČANA PODRŠKA BiH
Foto: Vijesti.ba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u intervjuu za podgoričke "Vijesti" da je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka.

Pozvao je Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu, iako, kako je naveo, redovno radila suprotno.

- NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma - rekao je.

NATO će, dodaje, nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore svog sjedišta u Sarajevu, svoju podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evrospka unija Eufor Althea, kao dio aranžmana Berlin plus.

- NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH - naveo je Stoltenberg.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo