8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

13.08.2022 / 21:29 Svijet - Savezni sud na Floridi

Steže se obruč oko Trumpa

Steže se obruč oko Trumpa
Foto: Bivši američki predsjednik, Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi biti kazneno gonjen i završiti u zatvoru jer je odnio službene dokumente iz Bijele kuće na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi.

Savezni sud na Floridi objavio je da su agenti FBI-ja s njegova imanja odnijeli više kompleta dokumenata, uključujući nekoliko s oznakom najveće državne tajne.

Trump pod istragom zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži
Donald Trump
Četiri dana nakon pretrage Trumpova imanja na Floridi, savezni sud objavio je nalog prema kojemu su agenti FBI-ja postupali. U njemu se navodi moguće kršenje triju zakona - najzvučniji je onaj o špijunaži - koji kazuju da je neovlašteno posjedovanje ili prijenos informacija vezanih uz nacionalnu sigurnost kažnjivo, nevezano uz to jesu li klasificirane ili ne. Među ostalim, u akciji na Mar-a-Lagu zaplijenjeno je 11 kompleta klasificiranih dokumenata, od kojih su 4 označena sa strogo povjerljivo.

- Čak i ako je Trump deklasificirao te dokumente, a njegova administracija jednostavno nije na njima stigla promijeniti oznake, to ne mijenja na stvari kada je u pitanju njegova pravna odgovornost. Zakon o špijunaži ne odnosi se na klasificirane informacije, nego na informacije povezane s nacionalnom sigurnošću, izjavio je Kel B. McClanahan, izvršni direktor nevladine udruge Savjetnici za nacionalnu sigurnost.

Kazna za kršenje Zakona o špijunaži, tj. objavljivanje informacija koje bi mogle naštetiti nacionalnoj sigurnosti, povećana je na i do pet godina zatvora upravo za Trumpova mandata u Bijeloj kući. Itekako jak blok njegovih pristaša među republikancima zbog jednog u nizu političkih obračuna s bivšim predsjednikom, kažu, i formalno traži smjenu državnog tužitelja.

- Državni tužitelj Garland zloupotrijebio je svoju poziciju kako bi politički progonio neprijatelje Joea Bidena. Svrha svega toga jest spriječiti bivšeg predsjednika Trumpa da ikada više bude u mogućnosti postati predsjednikom, smatra Marjorie Taylor Greene, republikanska zastupnica u Kongresu.

- Predsjednik SAD-a možda je prekršio Zakon o špijunaži. Ali riječ je o tipu koji nimalo ne poštuje vladavinu prava, kao ni Ustav. On je netko tko žudi za tim da postane autoritarni odnosno fašistički tip vladara, dodaje Jim McGovern, demokratski zastupnik u Kongresu.

Nalog je pokazao da su savezni agenti na Mar-a-Lagu pretražili i sobu zvanu Ured 45 (Trump je bio 45. američki predsjednik), kao i sve druge prostorije ili zgrade kojima su se koristili Trump ili njegovo osoblje, a kamo bi dokumenti mogli biti pohranjeni.

- Bilo tko drugi dosad bi već bio optužen, na temelju rezultata te pretrage bila bi već sazvana porota. Mislim da jedino što Ministarstvo pravosuđa priječi u tome jest činjenica da je riječ o bivšem predsjedniku, kao i to da bi Trumpovo uhićenje razbjesnilo znatan dio populacije i Kongresa. Dogodila bi se tada medijska oluja, naglasio je Kel B. McClanahan.

Trump se na Twitteru opravdava da su svi dokumenti bili klasificirani i spremljeni na sigurno, te da su savezni agenti mogli do njih u bilo kojem trenutku, bez provale i zapljene. Čak i njegovi pristaše svjesni su, međutim, da u posljednje vrijeme pleše po rubu pravnog ponora.

- Bivšeg predsjednika Trumpa dosad su u više slučajeva optužili za gomilu neutemeljenih gluposti. Hoće li tako biti i u ovom slučaju? Vjerujem da hoće. Kada državni tužitelj u progonu ima neograničene resurse, vaši su izgledi, međutim, uglavnom mali ili nikakvi, kazao je Jason Babylon, vojni veteran, Washington.

Ni stanovnici Memphisa nisu iznenađeni:

- Trump je prije svega poslovni čovjek. Ne bih se čudila da je sve te dokumente koji su pronađeni na njegovu imanju htio nekomu prodati, kaže Catherine Evans.

Kazneni progon na osnovi Zakona o špijunaži bio je relativno rijedak, sve dok Trump, ali i njegov prethodnik Obama nisu odlučili na taj način doskočiti curenju informacija vezanih uz nacionalnu sigurnost, pa i u medije. Neki od razvikanih slučajeva bili su oni Edwarda Snowdena, Chelsea Manning ili Juliana Assangea.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo