7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

13.09.2022 / 08:16 Ličnost dana - Ličnost dana

BORUT PAHOR - ZALAGANJE ZA BiH

BORUT PAHOR - ZALAGANJE ZA BiH
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kazao je da su lideri zemalja zapadnog Balkana na sastanku Procesa Brdo-Brijuni kod Kranja u Sloveniji potvrdili opredjeljenje proširenja Evropske unije kako bi se osigurala stabilnost regiona.

Naglasio je da je to više nego ikada potrebno te da je u pitanju geopolitički interes te su pozvali da se ubrza proces pristupanja, ali i da se što prije dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine kao i da EU stoji uz zemlje zapadnog Balkana u njenoj borbi protiv energetske krize.

Kaže da je tokom sastanka naglašena opredijeljenost za nastavak dijaloga kao jedinog načina da se prevaziđu sve razlike i problemi u međusobnim odnosima zemalja.

Podsjetio je da je prisustvovao na svih 11 sastanaka na kojima je bilo uspona i padova, a prošle godine taj sastanak je bio veoma naporan, ali su lideri uz oprez i razumijevanje uspjeli taj sastanak završiti uspješno.

- Bilo je dosta nepovjerenja prije ovog sastanka te smo shvatili da možda neće biti finalnog zaključaka što ne bi bilo dobro za zemlje zapadnog Balkana, ali sada na kraju ovog sastanka zahvalan sam da smo imali otvoren razgovore uz poštovanje jednih drugih. Tačno, bilo je neslaganja koje smo ostavili po strani, jer smo shvatili da je potrebno fokusirati se na zajedničke aspekte - naglasio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo