4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

19.09.2022 / 08:14 Ličnost dana - Ličnost dana

SONJA BISERKO - NA STRANI ISTINE

SONJA BISERKO - NA STRANI ISTINE
Foto: Vijesti.ba
Sonja Biserko je komentirala zahtjev Rusije za puštanje na slobodu ratnog zločinca Ratka Mladića te podsjetila da je Rusija imala slične inicijative i kada su Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević bili u Hagu.

Ona smatra da je to usko povezano sa poricanjem genocida, jer Srbija, bez obzira na dokaze, presude i sve ostalo, nije napravila nikakav korak na prihvatanju tih presuda.

- U trenutnoj situaciji, kada je u pitanju ostvarenje njihovog dugogodišnjeg srpskog sna, on je još uvijek moguć, bez obzira na trenutno stanje na ratištu, iako se smatra da je pobjeda na strani Rusije. Srbija polazi od činjenice da je rat u Bosni oslobodilački rat Srba i nikakva agresija i odgovornost za genocid koji je počinjen u Srebrenici, ali ne samo tamo. To je realnost za koju Srbija smatra da može da je zaobiđe, pogotovo jer je Rusija podržava u tome. Srbija očekuje promjenom svjetskog poretka u svijetu, na čijem čelu bi bili Rusija i Kina, realizaciju svojih aspiracija u regionu, počevši od Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, pa čak i Sjeverne Makedonije. Patrijarh Porfirije je sam nedavno rekao da će se granice mijenjati. Oni polažu nade u rješenje koje će ići njima na silu. Ponašaju se kao da su regionalna sila što je neprihvatljivo za sve susjede – pojasnila je Biserko.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo