7°C
Mostar 9°C
Tuzla °C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

26.09.2022 / 13:36 BiH - Ministar odbrane Bugarske

Misija 'Althea' ima ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti BiH i regiona

Misija 'Althea' ima ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti BiH i regiona
Foto: FENA
Ministar odbrane Republike Bugarske Dimitar Stoyanov danas se, u sklopu zvanične posjete Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, sastao sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem ...

... i tom prilikom istaknuo podršku njegove zemlje evroatlantskom putu BiH, kao i produženju EUFOR-ove misije Althea u BiH.

Sastanak delegacija ministarstava odbrane dviju zemalja bio je prilika za razmjenu mišljenja u vezi s aktuelnim globalnim sigurnosnim prijetnjama i rizicima, s fokusom na očuvanje regionalne i stabilnosti BiH.

Razgovarano je jačanju bilateralne odbrambene saradnje i sigurnosnim izazovima s kojima se Evropa i svijet suočavaju, te 'osjetljivosti' regiona jugoistočne Evrope, uključujući u tom kontekstu i značaj nastavka misije EUFOR-a u BiH.

Ministar Stoyanov istaknuo je kako je Bugarska kontinuirano pružala i kako nastavlja da pruža podršku procesu EU integracija zemalja zapadnog Balkana.

- Podržavamo i ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu da nastavi sa reformama na putu EU integracija, kao i u konekstu euroatlanstskih integracija – izjavio je Stoyanov nakon razgovora u Ministarstvu odbrane BiH.

Podcrtao je kako su očuvanje stabilnosti u zemljama zapadnog Balkana, kao i promoviranje njihove EU i NATO perspektive, prioriteti za Bugarsku, navodeći kako su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja  od suštinske važnosti za proces proširenja Evropske unije.

- U kontekstu današnje veoma komplekse sigurnosne situacije, neophodno je dalje razvijati u produbljivati aspekte saradnje između naše dvije države, a dio toga je sigurno i saradnja između naših ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja – kazao je Stoyanov.

Naglasio je, također, kako Bugarska nastavlja pružati kontinuiranu podršku EUFOR-ovoj misiji 'Althea', te da ova misija ima ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine ali i regiona u cjelini.

- Produženje postojećeg izvršnog mandata operacije Althea koji ističe u novembru ove godine u Vijeću sigurnosti UN-a je bitnije nego ikad uzimajući u obzir drastično promijenjenu sigurnosnu situaciju – poručio je bugarski ministar odbrane.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi eventualnog povećanja broja pripadnika bugarskog kontingenta u sklopu EUFOR-a, a u kontekstu s aktuelnom sigurnosnim izazovima, ministar Stoyanov je kazao kako Bugarska trenutno učestvuje u misiji sa sastavom rezervnih snaga koji broji ukupno 106 članova/ osoblja, uz dvanaest ljudi u njihovom glavnom štabu.

- U ovom trenutku ne vidimo potrebu za povećanjem našeg kontingenta, ali naravno da imamo naše operative rezerve koje stoje na raspolaganju, tako da ih možemo aktivirati po potrebi, ali kako smo rekli, zasad ne vidimo potrebu za time - dodao je Stoyanov.

Uz zadovoljstvo iskazano u povodu posjete ministra Stoyanova i delegacije, ministar Podžić je kazao kako je susret bio prilika za razmjenu mišljenja o pitanjima koja se tiču daljnjeg unapređenja bilateralne saradnje, te produženja mandata EUFOR-u u novembru ove godine.

Podsjetio je kako je Bugarska među zemljama koje imaju najbrojniji kontingent u sklopu EUFOR-a, izražavajući zahvalnost tim povodom.

Podžić je, istovremeno, podsjetio na stav NATO-a da kontinuitet misije međunarodnih snaga u BiH ne može i neće biti prekinut u slučaju ulaganja veta u vezi s produženjem mandata EUFOR-u, odnosno operaciji/misiji Althea.

- Kakvo će se rješenje iznaći ostaje da se vidi. Uglavnom imamo čvrste garancije da ono što je napravljeno u postratnom periodu u BiH, međunarodna zajednica nije spremna žrtvovati nenastavkom bilo kog oblika misije – kazao je Podžić, navodeći kako Anex 1a Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da je za provođenje vojnog djela tog sporazuma u BiH odgovoran NATO-savez.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, pored ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, kao i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, te opunomoćeni ambasador Republike Bugarske u BiH Valery Yotov, zamjenica ministra odbrane Teodora Genchovska i načelnik odbrane Republike Bugarske admiral Emil Eftimov.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo