-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

26.09.2022 / 18:01 Izbori 2022 - Ankete jasne

Je li vrijeme da Mijatović odustane u korist Šarovića!?

Je li vrijeme da Mijatović odustane u korist Šarovića!?
Foto: Vijesti.ba

Ispitivanje javnog mnjenja u RS o tome za koga će građani glasati na Općim izborima pokazuje da Željka Cvijanović vodi u utrci za Predsjedništvo BiH.

Istraživanje je uradila agencija Faktor Plus Adria koja provodi kontinuirana i ad hoc marketing istraživanja i ispitivanje javnog mnjenja kako u Srbiji tako i u čitavom regionu. Istraživanje je urađeno na uzorku od 3.000 ispitanika.

Za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda većina anketiranih dala je prednost kandidatkinji SNSD-a Željka Cvijanović (35.7 posto), a slijedi je kandidat opozicije SDS-ov Mirko Šarović sa 29.8 posto podrške. Rezultati također pokazuju da bi 2.5 posto ispitanika dalo glas Vojinu Mijatoviću.

Ovakvi rezultati istraživanja potiču na razmišljanje da bi Vojin Mijatović ipak trebao povući svoju kandidaturu u korist Šarovića, odnosno pozvati svoje glasače i glasače Pokreta za državu da glasove daju njemu kao najozbiljnijem protukandidatu Željki Cvijanović. U tom slučaju nije nemoguće da Šarović nadoknadi zaostatak koji pokazuju ankete.

Mijatoviću dakako treba čestitati na državotvornoj aktivnosti u okviru Pokreta za državu kojom je pokazao da ima veliku političku budućnost, ali bi i njegova uloga u pokušaju ubrzanja odlaska Milorsda Dodika da vlasti bila također državotvorna. Također, takvim potezom bi Mijatović za sva vremena razuvjerio i one preostale skeptike koji tvrde da je u cijeloj priči on zapravo "Dodikov igrač".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo