8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

27.09.2022 / 08:47 Svijet - Uz cvijeće i pozdrave

Japan se oprostio od ubijenog bivšeg premijera

Japan se oprostio od ubijenog bivšeg premijera
Foto: Vijesti.ba

Uz cvijeće, molitve i paljbu iz 19 topova, Japan je danas odao počast ubijenom bivšem premijeru Shinzu Abeu na prvom državnom sprovodu bivšeg premijera u posljednjih 55 godina.

Abeov pepeo u dvoranu Nippon Budokan u centru Tokija donijela je njegova udovica Akie, uz muziku vojnog orkestra i počasni gardijski pozdrav.

Unutar Budokana, veliki Abeov portret ogrnut crnom vrpcom visio je iznad niza zelenog, bijelog i žutog cvijeća. U blizini je fotografija koja ga prikazuje kako šeta s čelnicima G7, potom i ona gdje se drži s djecom za ruke i fotografija koja je zabilježila njegovu posjetu u katastrofama porušenim područjima.

Američka potpredsjednica Kamala Harris i svjetski čelnici, uključujući indijskog premijera Narendru Modija i australskog premijera Anthonyja Albanesea, bili su među onima koji su prisustvovali državnom sprovodu.

Kolona koja je prevozila Abeove ostatke putovala je od kuće njegove udovice u glavnom gradu, pokraj reda naoružanih vojnika u bijelim uniformama koji su stajali mirno.

Ispred Budokana hiljade Japanaca stajale su u redu dok je pepeo stigao, čekajući da polože cvijeće i pomole se na mjestima žalosti.

Abe je bio japanski premijer s najdužim stažem i jedna od najprepoznatljivijih političkih osoba u zemlji, poznat po njegovanju međunarodnih saveza i svojoj ekonomskoj strategiji "Abenomics".

Podnio je ostavku 2020. godine zbog zdravstvenih problema, ali je ostao ključni politički glas i vodio je kampanju za svoju vladajuću stranku kada ga je napadač ubio 8. jula, piše Reuters.

Atentat je potresao zemlju s poznatom niskom stopom kriminala u vezi s oružjem i izazvao međunarodnu osudu.

Odluka da mu se priredi državni sprovod - tek drugi za bivšeg premijera u poslijeratnom periodu - izazvala je protivljenje, s oko 60 posto Japanaca koji su bili protiv tog događaja u nedavnim anketama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo