7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

04.10.2022 / 11:49 Regija - Predsjednik RH o izborima

Milanović: Fijasko i sramota politike Hrvatske u BiH

Milanović: Fijasko i sramota politike Hrvatske u BiH
Foto: Cropix

Dodao je da će u sljedeće četiri godine Zagreb stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo neće biti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je nakon 14. konferencije o održivom razvoju da su izbori u Bosni i Hercegovini koji su se održali u nedjelju "fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti", piše N1 Televizija.

- Visoki predstavnik mora balansirati, meni je to jasno. Hrvatska demokratska zajednica nije jednako hrvatski narod. HDZ može biti zadovoljan jer su njihovi kandidati dobro prošli - rekao je Milanović te dodao da je HDZ dobro prošao u županijama u kojima žive Hrvati.

- Opet je izabran Komšić, godinu i pola dana pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju - rekao je predsjednik RH.

Milanović se osvrnuo na promjene Ustava koje je donio Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

- Ako ste pratili, ja sam pozivao da to napravi. Nisam pobjegao u New York kao (predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej) Plenković i govorio da bi trebao iskoristiti svoje ovlasti. Ja sam govorio kako on to treba napraviti. Plenković na to nema nikakvog utjecaja i nitko ga ne sluša. Ja tog čovjeka nisam vrijeđao. Bio sam grub prije dva mjeseca, ali sam ga pozvao da iskoristi svoje ovlasti - rekao je Milanović.

- Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić. Ako se referiraš na taj slučaj, onda moraš maknuti Komšića. Igraju se neke podzemne štakorske igre. Čović je dobro rekao: Plenković s ovim nema veze. Ja bih vjerovao Čoviću. Ovo je jedno veliko drsko i bezobrazno ništa - rekao je predsjednik.

- Nisu odstupili od sistema u kojem nema reprezentativnosti. To čuvaju kao oko u glavi. Ovo je katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku. Ovo je kvislinško ponašanje. Hrvatska je ovo mogla riješiti tako da lupi prstom po stolu, a nije učinila ništa. To je trenutno sudbina Hrvata u BiH. Kako da ja sad ljudima objasnim da je BiH njihova domovina i da oni mogu birati svoje predstavnike. Zato govorim sve to. I oko širenja NATO-a, prije nego što smo riješili svoje probleme. HDZ je prikupio zimnicu, orahe, fermentirano voće. To je u redu. Stranka postoji zbog toga - rekao je Milanović.

Dodao je da će u sljedeće četiri godine Zagreb stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo neće biti.

Slaže se prijedlogom Mosta da se Komšića proglasi personom non grata. Dodao je da BiH "ne bi bilo da nije bio hrvatske vojske i nakon svega toga je Hrvatska nepoželjna u BiH".

- Zašto? Jer je bila strana u rat? Minimum respekta želim za Hrvatsku. U BiH mojih plakata biti neće ako ću se uopće za išta kandidirati - rekao je Milanović.

Čestitao je Denisu Bećiroviću i Željki Cvijanović na izbornim rezultatima.

- Prije 10 godina sam kao relativno blizak Komšiću i na čijim skupovima sam držao zapaljive govore, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira, ali se nije usudio jer se bojao poraza. Bećirović se nije bojao jednog poraza, a drugi put je pobijedio - rekao je predsjednik.

- U ovom slučaju smo pokazali slabost i atrofiju zahvaljujući Plenkoviću i njegovim trbuhozborcima - dodao je Milanović.

Što se tiče Mostove inicijative da se Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, kaže da se slaže u supstanci s tim.

 

(Vijesti.ba / Jutarnji)

Izdvajamo