8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

04.10.2022 / 21:02 Izbori 2022 - Zastupnik DF-a

Begić: Ušli smo u koaliciju s SDA, sačuvali državu i narod je to prepoznao

Begić: Ušli smo u koaliciju s SDA, sačuvali državu i narod je to prepoznao
Foto: Agencije

Zlatan Begić, državni parlamentarac, potpredsjednik Demokratske fronte, profesor ustavnog prava, najpopularniji član DF-a u Državnom parlamentu s osvojenih 9.605 glasova, bio je gost Hayatove emisije 7 Plus.

Sa profesorom Begićem smo između ostalog razgovarali o Općim izborima, izmjenama Izbornog zakona, ali i budućim izazovima koji čekaju našu zemlju.

Što se tiče rezultata Općih izbora, Begić se zahvalio svim glasačima koji su dali podršku DF-u i predsjedniku Komšiću.

U DF-u smo zadovoljni i čekali smo potvrdu naroda da li je ispravno ono što smo do sada radili. Narod je to potvrdio, imamo veliki skok u skoro svim izbornim jedinicama i to nam je potvrda da smo na dobrom putu sa kojeg nećemo skrenuti. Uvijek može bolje, ali imajući u vidu strašan udar na DF i ono što smo zastupali, možemo biti zadiviljni. Bez obzira na sve, narod nikada ne treba potcjenjivati, jasno je rekao šta misli o DF-u i mi nastavljamo dalje – poručio je Begić.

Smatra da je izlaznost građana bila dosta veća od zvaničnih podataka.

Imao sam drugačiji lični dojam. Svaka apstinencija preko 15-20 posto je zabrinjavajuća, s tim se ne možemo pohvaliti. Moramo graditi građansku svijest, zemlja je u teškoj situaciji. Mi nemamo probleme karakteristične za druge zemlje, ovdje je situacija dosta složenija. Mora se izaći na izbore i svojim glasom usmjeriti politički koloplet u normalnom pravcu – navodi Begić.
Dodaje kako su se izborima desile neke promjene, gdje su određene političke partije doživjele ozbiljan pad.

Mali broj stranaka je napravio skok. Time je narod jasno poslao svoju poruku koju ćemo poštovati. Imamo promjenu u Predsjedništvu i to je volja naroda koju treba poštovati. Naša demokratija se ostvaruje u sistemu koji podsjeća na aparthejd. Šta gorivo ima sa vitalnim nacionalnim interesima konstitutivnih naroda?! To je odluka koja se tiče svakog građanina i njegovog budžeta. To ide u Dom naroda i Dom naroda to sve blokira. Zato što se nisu pojavili oni koji su izabrani na izborima. Malo je i do građana. Taj dio građana koji je u institucije poslao političku partiju koja koči procese ima pravo da se ljute samo na sebe –rekao je Begić za Hayat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo