11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

11.11.2022 / 12:09 Izbori 2022 - BHI-KF

Amra Mehmedić mandatarka za sastav Vlade ZDK

Amra Mehmedić mandatarka za sastav Vlade ZDK
Foto: FENA
Predsjedništvo Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, koje je zasjedalo danas, donijelo je odluku da će Zeničanka Amra Mehmedić biti mandatarka za sastav nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Ootvrdio je Feni potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

-S obzirom na to da je BHI-KF pripalo mjesto premijera, jutros je zasjedalo Predsjedništvo koje je jednoglasnom odlukom za novog mandatara Vlade ZDK izabralo Amru Mehmedić, koja je nestranački kandidat, čime definitivno pokazujemo jednu širinu prema svima ostalim - rekao je Uzunović.

Ističe kako su sve stranke koalicije: BHI-KF, SDP, NiP, DF/GS, Naša stranka i NES, dali saglasnost na izbor BHI-KF, koja predvodi ovu koaliciju koja je prikupila 18 od 35 potpisa zastupnika za sastavljanje parlamentarne većine te formiranje Vlade ZDK.

Situacija oko eventualnog ulaska HDZ-a, odnosno stranka okupljenih u HNS koje su u tom kantonu osvojile tri mandata za Skupštinu ZDK, još nije razriješena.

-S obzirom da su sve stranke koje su unutar kolicije, saglasne da se koncenzusom u vlast uvodi HDZ, tako da o tome ne bi razgovarali dok se ne završe neki razgovori na svim višim nivoima. Unutar ZDK-a nije bilo razgovora s HDZ-om, s obzirom na to da se HDZ već u startu opredijelio za onu drugu stranu, to je SDA - kazao je Uzunović.

Potpis na novu koaliciju, dodaje, potpisao je i Mladen Simić, koji je naknadno dobio mandat zastupnika u SZDK.

Mandatarka Mehmedić, ako uspije oformiti Vladu ZDK te bude izabrana za premijerku, postat će prva premijerka u historiji ZDK-a. Rođena je 21. novembra 1981. godine u Zenici, a fakultetsko obrazovanje završila je u Americi, gdje je igrala i košarku. Ponikla je u ŽKK Čelik iz Zenice te prošla sve državne selekcije Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo