11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

13.11.2022 / 11:14 Izbori 2022 - Željka Cvijanović

Vlast će činiti SNSD i HDZ, u 'bošnjačkom taboru' komešanja

Vlast će činiti SNSD i HDZ, u 'bošnjačkom taboru' komešanja
Foto: Arhiv
Cvijanović će u srijedu položiti zakletvu za članicu Predsjedništva BiH i sudeći prema odgovoru koji je dala Politici, nastavit će slijediti politiku svog prethodnika i stranačkog kolege, lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Željka Cvijanović (SNSD), novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u intervjuu za beogradsku politiku govorila je o brojnim temama, ali između ostalog, i o formiranju vlasti na državnom nivou, tačnije, o postizbornim dogovorima. Ona je, tom prilikom rekla da je slika poprilično "čista" kada je riječ o hrvatskoj i srpskoj strani navodeći da će u tom slučaju vlast činiti SNSD i HDZ, a da se, s druge strane, dešavaju komešanja u "bošnjačkom taboru".

“Na ono na šta sam obavezana da radim Ustavom BiH, a to je da štitim poziciju Republike Srpske. Birana sam s teritorije Republike Srpske, za razliku od druga dva člana Predsjedništva koji su birani iz drugog entiteta, što ukazuje kakva je naša uloga. Pozicija RS, Ustav RS i interesi RS, tačnije, sve ono što je potrebno uraditi da bi srpski interesi bili zaštićeni, bit će moja obaveza, koja će se ostvarivati u saradnji i koordinaciji s predsjednikom Republike Srpske, Vladom i Skupštinom RS”, rekla je Cvijanović.

Zatim je upitana o formiranju vlasti.

“Brzo ćemo ući u formiranje nove Vlade RS. Budžet RSe za narednu godinu je usvojen i prije uobičajenog termina, a želimo što prije imati i vladu. Ozbiljniji pregovori o konstituisanju vlasti na nivou BiH tek će početi. Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi ko su dominantne stranke koje su ostvarile ubjedljivu pobedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa – tamo vidimo komešanje ko će kome preuzeti primat da uđe u formiranje vlasti. Po sadašnjoj vizuri, vlast će činiti SNSD i HDZ BiH, a vidjet ćemo ko će doći iz bošnjačkog miljea”, navela je Cvijanović.

Istakla je da ne vidi razliku u političkim aspiracijama Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića koji će biti njen kolega u Predsjedništvu BiH.

“Za saradnju nije dovoljno da imate samo jednog člana, jer je Predsjedništvo kolektivno tijelo. Ako se svi budemo pridržavali Ustava, pazeći i na širu sliku u kojoj treba da obezbijedimo perspektivu za građane oba entiteta, ne bi trebalo da imamo problema. No, znajući koliko je do sada bilo nereda i sudara dva ili tri različita koncepta, nema pretjeranog mjesta za optimizam. To me upućuje na oprez u radu u Predsjedništvu BiH. Otvorena sam za dogovor i saradnju, ali na način da ne izlazimo izvan Ustava BiH i nadležnosti koje su nam propisane Dejtonskim sporazumom. Ne želimo bilo kome da uzurpiramo nadležnost, ali ne smije se dešavati da se Predsjedništvu BiH to isto uradi, kao što je naprimjer činilo Ministarstva vanjskih poslova. Mnogo nereda na vanjskopolitičkom planu napravljeno je jer su u svijetu iz tog ministarstva iznošeni stavovi koje nije usaglasilo Predsjedništvo BiH”, poručila je, između ostalog, za Cvijanović za Politiku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo