8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

19.11.2022 / 08:11 BiH - Traganje za kostima

Mostarka Elvira Stojić: Masovna grobnica je javna tajna

Mostarka Elvira Stojić: Masovna grobnica je javna tajna
Foto: Avaz

Kada god priča o svojoj porodičnoj tragediji, bol Elvire Ele Stojić se osjeti u svakoj izgovorenoj riječi.

Ili napisanoj, kao što je to bilo u junu ove godine, kada je ova Mostarka na svom Facebook profilu objavila potresan status u kojem je navela da nudi visoku novčanu naknadu od 100.000 KM za informaciju koja će je odvesti do posmrtnih ostataka njenog oca Aleksandra Ace Stojića.

Godine traganja

Bio je to očajnički potez, vapaj i krik kćerke koja punih 29 godina traga za ocem, kojeg su bojovnici HVO-a u oktobru 1993. u trenirci i kućnim papučama odveli iz stana na Starom Veležovom igralištu.

Nažalost, to se desilo svega tri mjeseca nakon što je njena majka Nada, rođena Frenjo, koja potječe iz čuvene mostarske porodice narodnih heroja, odvedena iz stana i brutalno strijeljana, zajedno s Hatidžom i Elvedinom Kajtaz i njenom 10-mjesečnom bebom.

Majku je sahranila, ali još traga za kostima svoga oca.

Kao i većini mostarskih porodica koje tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, i Elvira je vijest o tome kako postoje osnovane sumnje da se u jezeru nekadašnjeg rudarskog kopa Vihovići nalazi masovna grobnica u svom domu u Njemačkoj, gdje živi od rata, dočekala s nadom.

Desetine ljudi

- Kao kćerka koja skoro 30 godina aktivno traga za posmrtnim ostacima svoga oca, koja sarađuje tijesno s Tužilaštvom HNK, s odgovornima u Institutu za nestale, kao i sa živim svjedocima, odgovorno tvrdim da postoje snažne indicije, potvrđene izjavama svjedoka, da se u vještačkom jezeru u kopu Vihovići nalazi masovna grobnica i da se na tom mjestu nalazi na desetine Mostarki i Mostaraca, nedužnih žrtava ratnih zločina. To su nečije majke, sestre, supruge, kćerke, očevi, sinovi... - kaže nam Elvira.

Nadu da će ova lokacija biti istražena ulijeva joj činjenica da će pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uraditi projekt detaljnog i stručnog ispitivanja terena i da će konkretne radnje ubrzo otpočeti.

- Na to smo čekali dugi niz godina, pogotovo ako se uzme u obzir da je ova neistražena masovna grobnica de facto javna tajna, kako u Mostaru tako i širom svijeta u krugu mostarske dijaspore - govori nam Stojić.

Da se ne ponovi
- Napominjem i svima dobro poznatu činjenicu da ratni zločini formalnopravno nikada ne zastarijevaju te da je država BiH i čitava društvena zajednica obavezna poduzeti sve radnje, bez obzira na njihov obim, zahtjevnost terena ili tehničke poteškoće, kako bi se pronašli posmrtni ostaci svih žrtava te u konačnici procesuirali izvršioci i nalogodavci zločina. Sve što sam radila i radim u naporima da pronađem svog oca neraskidivo je vezano uz želju da se ovakve tragedije nikada i nikome više ne ponove i da buduća pokoljenja žive u miru - potcrtala je Stojić.


(Avaz)

Izdvajamo