3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

23.01.2023 / 10:54 Regija - Srbijanski predsjednik

Srbija: Vučić spreman podnijeti ostavku

Srbija: Vučić spreman podnijeti ostavku
Foto: Agencije

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić spreman je podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Srpske napredne stranke (SNS), kazao je predsjednik Izvršnog odbora te stranke Darko Glišić.

"Ukoliko predsjednik Vučić ostane pri svome da podnosi ostavku, mislim da je to kraj SNS-a, kraj karijere koju je SNS imala na političkoj sceni Srbije, a mislim kako nakon toga slijedi najgori mogući scenarijo za Srbiju koji ne smijem ni zamisliti", rekao je Glišić u izjavi za srpske medije. 

Istodobno, Beogradski list "Informer" prenosi da je srpski predsjednik Vučić napustio u nedjelju navečer sastanak s najbližim suradnicima u središnjici SNS-a na Novom Beogradu.

Vučić će na poziv srpske premijerke Ane Brnabić danas u 11 sati nazočiti sjednici Vlade Srbije, a večeras bi se trebao obratiti javnost u toj zemlji nakon što je u petak kazao da je Srbija spreman prihvatiti koncept europskog prijedloga za Kosovo i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s tom zemljom.

Takva Vučićeva izjava izazvala je negodovanje jednog djela srbijanske javnosti te posebice oporbe konzervativno-desnog spektra političke scene koja ga optužuje da se bez suglasnosti u državnom parlamentu nije smio suglasiti s prijedlogom i zahtijevaju da Vučić u Skupštini Srbije objasni s kojim se to "opasnostima i izazovima" država može suočiti.

Diplomatska petorka, u kojoj su bili posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i talijanski izaslanik Francesco Tallo, sastala se s Vučićem u petak poslije prethodnog razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu inzistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale pružiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Istodobno srbijanski mediji prenose da na graničnom prijelazu Jarinje u nedjelju nije dopušten ulazak vozilima s KM tablicama ako im je registracija produžena nakon sporazuma o tablicama koji je dogovoren u Bruxellesu 23. studenoga. 

U nedjelju, u Suvom Dolu, dogodio se incident kada su četvorica Albanaca, prema njegovim riječima, pretukla maloljetnog Srbina, a o tom incidentu kosovska policija oglasila se priopćenjem za javnost u kojem ne precizira tko su napadači na mladića.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo