11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

27.01.2023 / 17:36 Politika - Schmidt sa Konakovićem

Vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene, građani to očekuju

Vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene, građani to očekuju
Foto: Twitter
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtoma sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu BiH, sa posebnim osvrtom na kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU.

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara. Kazao je da je vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene, jer to građani očekuju. Dodao je da BiH, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti “korak po korak” na svom europskom putu, istakavši spremnost OHR da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Ministar Konaković je istakao da su europske integracije, saradnja sa NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti BiH. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na saradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.

- Na sastanku je razgovarano i o Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja će biti održana u februaru ove godine, kao i saradnji u regiji zapadnog Balkana - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo