23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

01.02.2023 / 20:13 Regija - Kancelar Njemačke

Scholz: Prije prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, potrebna je reformacija

Scholz: Prije prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, potrebna je reformacija
Foto: Twitter
Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da bi prije proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, koje čekaju na prijem više od 20 godina trebalo reformisati samu EU.

Vijestu u govoru koji je Šolc održao ranije u Pragu objavila je Savezna vlada Njemačke, u kojem on govori da EU koja će biti proširena na 30 ili 36 članica, bi morala poboljšati strukture za donošenje odluka, kako bi bila sposobna da djeluje.

Saglasnost članica

- Tamo gdje je danas potrebna saglasnost svih članica, pojačava se rizik da bi s svakom novom primljenom članicom jedna jedina zemlja mogla ulaganjem veta spriječiti donošenje odluka – izjavio je kancelar.

Uprkos tome što je govor održan prije čak nekoliko mjeseci, Vlada ga je tek objavila jučer. Moguće je da će Njemačka tražiti da se u narednom periodu, pred početak pretpristupnih pregovora, intenzivira dijalog s ostalim zemljama članicama EU da se ukine veto na odluke koje odnose na vanjsku politiku.

Donošenje odluka

Osim uvođenja mehanizma donošenja odluka prostom većinom umjesto konsenzusa u Vijeću EU, Šolc se založio i za novi balans u Evropskom parlamentu i za Evropsku komisiju koja bi i dalje zadržala princip da svaka zemlja ima po jednog člana, ali koja bi bila efikasnije organizovana.

Invazija Rusije na Ukrajinu dodala je pozive da se, ne samo Sjeverna Makedonija, već i Kosovo, Crna Gora, Srbija, Albanija i Bosna i Hercegovina približe EU kroz punopravno članstvo ili neku alternativu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo