°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

06.02.2023 / 19:51 Regija - Premijer Kosova

Kurti: Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Kurti: Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije
Foto: Vijesti.ba
Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za daljnju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje,...

...rekao je premijer Kosova Albin Kurti poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

- Određena pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima implementacije i vremenskom redoslijedu bit će razmotrena uskoro tijekom pregovora u Briselu koji su pred nama. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu - napisao je na Twitteru premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Radiotelevizija Kosova.

Razgovarali o svemu

Lajčak je izjavio kako su razgovarali o svemu što je u prijedlogu.

- Razgovarali smo o svemu što je na agendi dijaloga. Ali osnova našeg razgovora je prijedlog koji sam predstavio 9. septembra -, kazao je Lajčak. Ponovio je kako sve što je u dijalogu potpisano mora biti provedeno.

Na pitanje novinara je li s kosovskim premijerom razgovarao o šest uvjeta za formiranje ZSO, koje je postavila Priština, kazao je da jesu, te da je Kurtija obavijestio o stavu EU, ali i nije otkrio koji je to stav.

- Razgovarali smo o ovom problemu i obavijestio sam premijera o našoj poziciji. Ne želim javno iznositi pravne analize, mislim da je bilo korisno što smo još jednom razgovarali o tome - zaključio je.

Sastanak na najvišem nivou

Pored evropskog prijedloga, kako je kazao Lajčak, razgovarali su i o pripremama za sastanak na najvišem nivou, odnosno budućem susretu kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Želimo se pobrinuti da idemo naprijed na osnovu ovog prijedloga i da, kada dovedemo dvojicu lidera u Brisel, sastanak bude konstruktivan - zaključio je Lajčak.

Iz Prištine specijalni izaslanik EU putuje u Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo