3°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

07.02.2023 / 16:30 Politika - Sarajevo

Sattler i Nešić: Oko evropskog puta postoji najveća saglasnost u BiH

Sattler i Nešić: Oko evropskog puta postoji najveća saglasnost u BiH
Foto: Agencije

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić sastao se sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom. Ovom prilikom je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama kao i o procesu evropskih integracija uz puno uvažavanje i poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Evropski put Bosne i Hercegovine je zajednički cilj oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti u Bosni i Hercegovini te će ispunjavanje obaveza i saradnja sa institucijamja biti jedan od priorita Ministarstva sigurnosti BiH i u narednom periodu.

Tokom sastanka ministar Nešić je istakao da je brzo uspostavljanje legitimne i funkcionalne vlasti na svim nivoima u BiH od velikog značaja za evropski put, te istakao značaj unutrašnjeg dijaloga svih političkih aktera u BiH o značajnim pitanjima i projektima od važnosti za sve njene građane.

Istaknuto je da su Ministarsvo sigurnosti i civilne zaštite u Bosni i Hercegovini već napravile značajan iskorak u EU integracijama, prošlogodišnjim prijemom u članstvo Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Dobijenjem kandidatskog statusa pred BiH su otvorene brojne druge obaveze ali i mogućnosti za saradnju i jačanje kapaciteta.

Ministar Nešić je ocijenio da postoji mnogo oblasti u kojima će se saradnja nastaviti, pri čemu je izraženo uvjerenje da će se, u narednom periodu, odnosi dalje produbljivati i razvijati, s ciljem doprinosa privrednom rastu i razvoju, povećanju broja investicija, radnih mjesta i boljem standardu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo