10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.03.2023 / 09:16 Ličnost dana - LIČNOST DANA

ISMET SPAHIĆ - KRALJ MEĐU HAFIZIMA

ISMET SPAHIĆ - KRALJ MEĐU HAFIZIMA
Foto: Preporod

Muftijstvo sarajevsko dodijelilo je hafizu Ismet-ef. Spahić, bivšem zamjeniku reisul-uleme, profesoru u Gazi Husrev-begovoj medresi i dugogodišnjem hatibu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, Priznanje za doprinos u radu i afirmaciji učenja hifza.

Priznanje mu je, u okviru programa "Kur'anom u susret ramazanu" održanom u Sultan Fatihovoj džamiji u Sarajevu, uručio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

- Svi smo radosni da je sa nama ovom prilikom prisutan hafiz Ismet-ef. Spahić.

On je kralj među hafizima. Godinama je brinuo o svima nama, brinuo je o našoj vjeri, hizmetio je našoj vjeri.

Zahvalni smo hafizu na svemu što je uradio, na njegovoj predanosti i ustrajnosti u nastojanju da se sačuva sve ono što je od značaja za našu vjeru, narod i domovinu. Molimo Allaha Uzvišenog da mu podari zdravlja, dugog života - kazao je ovom prilkom muftija Grabus.

Hafiz Spahić iskazao je zahvalnost za dodijeljeno priznanje, a prisutnim uputio nekoliko važnih poruka povodom predstojećeg ramazana.

- Sretan sam što sam među vama, posebno među djecom koja uče Kur'an. Hvala svima koji ste došli da ih podržite, da ustraju na Allahovom putu. Ne može biti ljepše dočekivanje ramazana nego na ovaj način. a. Post je ibadet koji se ne može ničime zamijeniti. To je jedini ibadet u kojem čovjek šuti, a Allah mu piše da tespih čini. Djela u ramazanu su više vrednuju, a dove primaju. Činite što više dova, a posebno dove da Allah sačuva islam i muslimane u našoj Bosni i Hercegovini - poručio je hafiz Spahić.

Hafiz Ismet Spahić je rođen 1940. godine.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu 1959. godine u Sarajevu. Zatim, završio je prvi stepen ekonomije u Zagrebu 1968. godine, a studij je nastavio u Beogradu.

Imamsku dužnost je počeo u Visokom, a u godinama koje su uslijedile bio je profesor Kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, bio je prvi imam i hatim Gazi Husrev-begove džamije. Biran je i za zamjenika reisu-uleme Islamske zajednice.

Cijeli svoj život doprinosi Islamskoj zajednici.

(Preporod.info)

 

Izdvajamo