0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

28.03.2023 / 09:02 Ličnost dana - Ličnost dana

IGOR KOŽEMJAKIN - BOSANSKI ODNOSI

IGOR KOŽEMJAKIN - BOSANSKI ODNOSI
Foto: Vijesti.ba

Projekat „Ramazanske večeri“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo posljednjih dvanaest godina je projekat poslijeteravijskih druženja u kojima učešće uzimaju eminentni alimi, umjetnici, pjesnici i sportisti koji prenose svoja životna iskustva, razmišljanja i savjete mladima.

Drugo druženje u okviru ovogodišnjih “Ramazanskih večeri” upriličeno je 26. marta 2023. godine u Hanikahu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu, gdje su kao sagovornici gostovali hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

- U bosanskom smislu riječi, komšiluk podrazumijeva jedan prisan odnos i to je nešto što se itekako njegovalo. Ukoliko se prisjetim ramazana iz perioda vlastitog djetinjstva, većina naših komšija su ibadetili i pozivali nas kao goste. To su prisna druženja koja vam ostavljaju mogućnost da prepoznate drugog u njegovoj autentičnosti - rekao je Kožemjakin.

Kožemjakin je, osvrnuvši se na dominantnu atmosferu tokom ramazana, istakao da se posebnost ovog vremena ogleda u pozitivnim ljudskim postupcima.

- Sarajevo je uvijek bilo posebno u ramazanskom periodu, kako za muslimane kojima je to najvažniji mjesec u toku godine, tako i za nas koji ne pripadamo toj vjerskoj grupi. To je zbog toga što ramazan donosi jednu atmosferu koja se ogleda u mnogočemu. Nije to samo onaj lijepi miris domina koji se osjeti ili atmosfera redova pred pekarama, već zaista atmosfera u gradu gdje se vidi da ljudi koji ibadete i poste imaju drugačiji odnos prema drugima. Možda je to razlog zašto su svi veoma pozitivni u ovom periodu - istakao je Kožemjakin

(Vijesti.ba)

Izdvajamo