°C
Mostar °C
Tuzla °C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

30.03.2023 / 19:57 BiH - Nastavljaju se protesti

Rudari odlučili da prenoće ispred Gradske uprave Zenice

Rudari odlučili da prenoće ispred Gradske uprave Zenice
Foto: FENA

Rudari koji su ostali na Trgu BiH, gdje danas protestiraju zbog blokade računa Rudnika mrkog uglja Zenica, odlučni su da će i prenoćiti ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica, koja je prije dvije sedmice ponovno blokirala račun tog preduzeća.

Istekao je u rok koji su dali gradonačelniku Fuadu Kasumoviću do 14:30 sati, da se oglasi i očituje o zaključcima Gradskog vijeća koje je danas jednoglasno izglasalo zaključke po kojima se u najkraćem roku treba deblokirati račun zeničkog rudnika, ali i da daju punu podršku rudarima, dok su Gradskoj upravi naložili da s Elektroprivredom BiH i RMU Zenica u narednih 30 dana usaglase tekst sporazuma o otplati duga na rate.

RMU Zenica je, naime, za zatezne kamate za ranije isplaćeni dug, dužna Gradu Zenica oko 3.000.000 KM.

"Evidentno je da mi možemo kazati da nismo ni iznenađeni što je to tako, jer da se htjelo pravovremeno tražiti kvalitetno rješenje za ovu problematiku moglo se naći, a da se ne dešava ovo što se dešavalo danas. Međutim, mi smo potpuno odlučni", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudnicima FBiH Sinan Husić, koji je najavio nastavak borbe za deblokadu računa te isplatu plaće zeničkim rudarima.

Smatra da je prijedlog Sindikata, koji je jučer proslijeđen na sve adrese koje su upućene u ovu problematiku, korektan, konstruktivan i kvalitetan te još jednom poziva gradonačelnika Zenice da se očituje po zaključcima Gradskog vijeća Zenica sa današnje sjednice.

"Mi odavde ne idemo dok ne čujemo šta Kasumović kaže po pitanju ovih zaključaka. Nažalost, GV nije imalo kapacitet da pristupi usvajanju odluka. Usvojeni su zaključci", napomenuo je Husić.

Da bi kompletirali proces, dodao, na ove je zaključke potrebna i saglasnost Fuada Kasumovića.

Rudari su zadovoljni što su vijećnici iskazali jednoglasan stav po pitanju zaključaka vezanih za rješavanje problematike u RMU Zenica.

Husić navodi da će tokom noći odlučiti da li će sutra na proteste ponovo pozvati i radnike iz drugih rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo