10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

13.05.2023 / 11:25 Ličnost dana - Ličnost dana

MAHIR SULEJMANOVIĆ - VITEŠTVO

MAHIR SULEJMANOVIĆ - VITEŠTVO
Foto: Vijesti.ba

Zadnjeg dana aprila, u Belgiji je održana tradicionalna, velika parabiciklistička cestovna trka “Ronde in Vlaandern Brugge – Ronse 2023”.

Trku na kojoj je učestvovalo više stotina takmičara iz čitavog svijeta obilježio je gest jedinog bosanskohercegovačkog predstavnika. Naime, na 40. kilometru trke došlo je do teške nesreće kada je mađarski takmičar doživio težak pad izletjevši sa staze. Tom prilikom je udario u banderu i doživio težak prelom ramena i niz drugih povreda. U trenutku nesreće, pored mađarskog predstavnika prolazila je velika grupa od preko 40 takmičara: svi su vidjeli šta se dogodilo, ali je samo jedan stao i pružio prvu pomoć nesretnom kolegi.

Jedini takmičar koji mu je pružio pomoć bio je predstavnik Bosne i Hercegovine. Zbog svog gesta izgubio je priključak sa velikom grupom takmičara, ali je postao pravi pobjednik trke – na svečanoj ceremoniji dodijeljeno mu je specijalno priznanje za pokazani fer-plej.

A taj takmičar je Mahir Sulejmanović.

Ko iole prati muzičku scenu u Bosni i Hercegovini posljednjih 30 godina zna o kome se radi: muzičaru, kompozitoru i najpopularnijem sarajevskom DJ-u. No, samo oni koji znaju kakav je čovjek popularni Mahir Beat House mogu biti iznenađeni njegovim viteštvom kojim je oduševio belgijske organizatore trke, gledaoce i javnost, piše Gracija.ba

Povratak u život

Prije tri godine Mahir je doživio tešku povredu: prvih nekoliko sati kompleksne operacije tim ljekara borio se za njegov život, a narednih nekoliko sati ljekari su se borili da izbjegnu amputaciju Mahirove teško povrijeđene noge. Ljekari su uspjeli ostvariti oba cilja, ali su posljedice nesreće bile bolne: trajni teški invaliditet i uvjerenje da će Mahir ostatak života provesti u krevetu, ili, u najboljem slučaju, u invalidskim kolicima. Ali, on je odbio prihvatiti medicinski potvrđenu sudbinu: okrenuo se svakodnevnom, izuzetno bolnom, (psiho)fizičkom treningu. Ponovo je učio stajati na nogama, hodati, a onda se posvetiti onome što je obilježilo njegov život. Prvo je postao najtraženiji sarajevski DJ i domaćin najboljih zabava u gradu, a onda se vratio i omiljenom biciklizmu, postavši jedini predstavnik Bosne i Hercegovine sa sjajnim rezultatima na najvećim međunarodnim takmičenjima u ovom paraolimpijskom sportu.

Iako se nije našao na pobjedničkom postolju, Mahir se u Sarajevo vraća kao pobjednik. Bosna i Hercegovina ima puno razloga da se ponosi svojim sportskim herojima kakvi su Edin Džeko, Lana Pudar ili Dženan Musa. No, istovremeno, svi Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na svog sjajnog Mahira Sulejmanovića i njegovo viteštvo.


Piše: Senad Pećanin

(Gracija)

Izdvajamo