°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

31.05.2023 / 13:14 BiH - Den Haag

Brammertz: Presuda dokaz da se nije radilo o građanskom ratu u BiH

Brammertz: Presuda dokaz da se nije radilo o građanskom ratu u BiH
Foto: Twitter

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je nakon presude Stanišiću i Simatoviću poručio da je najznačajniji dio da je udruženi zločinački poduhvat pokrio velike dijelove BiH i Hrvatske.

 

"Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem je veliku ulogu igrali politička rukovodstva susjednih zemalja", rekao je Brammertz.

"Posao nije gotov. Strategije za ratne zločine širom regiona - posebno u BiH i Srbiji - nisu tamo gdje trebaju biti. Stotine optuženih su bjegunci i sada ćemo da se posvetimo samo da pomažemo kolegama u regionu", kazao je Brammertz.

Podsjetimo, bivši šefovi Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Den Haagu izrekao je u srijedu, 31. maja, pravosnažnu presudu kojom su proglašeni krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Proglašeni su krivim i za zločine u Hrvatskoj.



(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo