5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

02.06.2023 / 22:46 BiH - Milan Milićević

U RS na naplatu stiže milijardu i sto miliona KM duga

U RS na naplatu stiže milijardu i sto miliona KM duga
Foto: Vijesti.ba

Republiku Srpsku ne mogu izvući iz krize oni koji su je u nju uveli, a to je politika koju je vodio SNSD.

Jasno da imamo jako tešku i lošu ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj i to pokazuju statistički podaci, stanje u budžetima, a sve to osjeti stanovništvo u realnom životu, kaže Milan Miličević, v.d. predsjednik SDS.

Navodi da je rezultat veoma loše ekonomske politike katastrofalna demografska situacija i odseljavanje stanovništva.

Miličević poručuje da ovi negativni trendovi moraju biti zaustavljeni i da su za to potrebni konkretni potezi.

„To su ekonomske reforme na raznim nivoima, od poreske politike pa do sistema PDV-a, Zakona o budžetskom sistemu. Ovo su realne stvari koje omogućavaju rast privrednog razvoja i podizanje plata, a te reforme kod nas do sada niko nije uredio“, napominje Miličević.

Veoma je bitno, dodaje on, stvoriti ambijent da imate stabilnu političku situaciju, jer investitori ne žele da ulažu svoj kapital tamo gdje imate tu vrstu nestabilnosti.

„Svjedoci smo da su koalicioni partneri nakon što su zauzeli pozicije i imenovani na funkcije u vlasti na nivou BiH odmah počeli da produkuju krize. Sve do tada je izgledalo idilično među njima. Ne može se očekivati napredak u bilo čemu ako je poenta formiranja vlasti na nivou BiH samo da se podjele funkcije, i da onda neko proizvodeći krize politički profitira. Obični ljudi od toga nemaju ništa “, istakao je Miličević.

On upozorava da ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj pogoršava i to što na naplatu dolaze nove tranše kredita.

„Znamo da preko milijardu i sto miliona KM spoljnog duga dolazi sada na naplatu. Zbog ovoga su se u problemu našle i lokane zajednice u RS jer sada imaju manje prihoda od raspodjele PDV-a jer dio sredstava odlazi na otplatu spoljnog duga. Bez obzira što je u prošloj godini povećan priliv od PDV-a lokalne zajednice su dobile duplo manje sredstava po tom osnovu“, kazao je Miličević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo