4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

05.06.2023 / 15:19 Ličnost dana - LIČNOST DANA

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ - LEGENDA

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ - LEGENDA
Foto: Vijesti.ba

Nakon posljednjeg ligaškog kola Serie A i susreta između Milana i Verone, pomalo neočekivano se od fudbala oprostio Zlatan Ibrahimović (42).

Legendarni švedski napadač nije bio u kadru Milana za ovu utakmicu zbog povrede lista koju već duže vremena vuče, ali je bio na stadionu.

Navijači Milana su mu posvetili posebnu koreografiju nazivajući ga Bogom, a nakon susreta švedski napadač u emotivnom obraćanju iznenadio je sve i poručio je da odlazi.

"Došao je trenutak da kažem zbogom fudbalu, a ne vama", kazao je Zlatan navijačima Milana u emotivnom obraćanju.

Nakon što smo ga gledali u dresu Malmoa, Ajaxa, Juventusa, Intera, Barcelone, Milana, PSG-a, Manchester Uniteda, LA Galaxyja i ponovo Milana, uz, naravno, onaj švedske reprezentacije, nećemo imati priliku više gledati jednog od najuzbudljivijih fudbalera svih vremena. Fudbal bez Zlatana neće biti isti.

"Toliko uspomena i emocija sam proživio na ovom stadionu. Želim zahvaliti svojoj porodici i onima koji su mi bliski na strpljenju. Želim zahvaliti svojoj drugoj porodici - igračima, treneru i njegovom stožeru za odgovornost koju su mi dali. Želim se zahvaliti redateljima na prilici koju su mi dali. Na kraju, ali ne i najmanje važno, od srca vam se želim zahvaliti, navijači. Dočekali ste me raširenih ruku i bit ću Milanist cijeli život. Vrijeme je da se oprostimo od fudbala, ali ne od vas. Preteško je, previše je emocija. Vidimo se ako budemo imali sreće. Forza Milan i doviđenja", rekao je Ibra u suzama.

Za Milan je u dva navrata igrao pet i po godina i osvojio dva Scudetta i italijanski Superkup.

Prvi put je igrao za Milan između 2010. i 2012., pa se vratio 2020. i oba puta se radovao naslovu prvaka.

Ukupno je za klub odigrao 163 utakmice i postigao 93 gola. Nogometnu karijeru započeo je u rodnom Malmöu, a kasnije je igrao za Ajax, Inter, Barcelonu, PSG, Manchester United i La Galaxy.

Osvojio je i titule sa drugim klubovima. Sa Ajaxom je dva puta bio prvak države i jednom prvak kupa, tri puta je bio prvak Italije sa Interom, osvojio je titulu sa Barcelonom 2010. godine, a osvojio je četiri titule sa francuskim PSG-om. Bio je i najbolji strijelac sezone pet puta u različitim ligama.

Postigao je 62 gola u 122 utakmice za Švedsku, što ga čini najboljim strijelcem zemlje svih vremena.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo