13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

12.09.2023 / 13:40 Politika - Buran press

Dodik o Schmidtu i optužnici: Pripadnici Oružanih snaga spremni povući se u RS!

Dodik o Schmidtu i optužnici: Pripadnici Oružanih snaga spremni povući se u RS!
Foto: SRNA

Schmidtova posjeta mogla izazvati nasilje, optužnica me ojačala!

U Banjaluci je održana press konferencija nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Medijima se obratio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik te poručio da su teme bile aktuelne političke, regionalne, ali i pripreme za Sanbor SNSD-a.

SNSD smatra da je situacija u RS stabilna, da je ekonomsko i političko stanje dobro.

- Političku situaciju ugrožava međunarodni intervencionizam, bilo da dolazi od visokog predstavnika, bilo stranih ambasadora. Ogleda se to u činjenici da često istupaju, dajući ocjene o stanju u BIH i pojedincima. To je suprotno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, to ima predznak kolonijalnog djelovanja i ugrožava suverenitet BIH i suverenitet RS, rekao je Dodik.

Dodao je da SAD pokušavaju opstruisati finansijski sistem u RS, što kaže Dodik, smatraju neprijateljskim činom. On je dodao da Amerikanci zovu bankare da ne sarađuju sa RS, te da mu je to jasno i da je Gabriel Escobar poručio da će ih destabilizovati.

- Što se tiče nivoa BIH,s ve urađeno do sada predstavlja dio dogovora. To ne ruši nikakve zaključke NSRS. Zadovoljni smo da je u Zakonu o VSTV prihvaćeno ono što smo gurali prethodnih pet godina. U septembru želimo na dnevni red da dođe regulisanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BIH, ali i rada Ustavnog suda, rekao je Dodik.

Rekao je da su u RS za produženje mandata EUFORA, ali da su protiv proširenja na snage koje dolaze iz Velike Britanije. Govorio je i o činjenici da Christian Schmidt nije danas došao u Banjaluku.

- Vidim da je odustao od dolasaka u Banjaluku, mislim da to može biti korisno u smislu njegovog shvatanja da ovdje nije dobrodošao. Njegova uloga i sramno nametanje zakona treba biti odbačeno i mi to činimo na veoma vidljiv način. On je nelegalan, nelegitiman, ne može da donosi ništa. Nametnuo je neki zakon o zaštiti sebe samoga. Više će štete od toga imati BIH, a BIH ne osuđujući to urušava svaki oblik suvereniteta i integriteta kojeg bi mogla da gradi, rekao je Dodik i dodao da je njegovi dolazak mogao izazvati nasilje.

- Ja sam obaviješten da je stvorena takva atmosfera da nije moguće odbraniti njegovo prisustvo u RS, a da ne do vede do ugrožavanja sigurnosti RS i njegovi sigurnosti. On je glavni faktor destabilizacije, rekao je Dodik.

Govoreći o optužnici protiv njega, rekao je da je predsjednik RS obavezan potpisati Ukaz koji usvoji NSRS.

- Ja sam vršeći svoju dužnost potpisao Ukaz koji je sada inkrimisana radnja. Neće mi biti problem da se pojavim. Godinama se prilčalo o Dodiku, kriminalu, ukrao ovo i ono, sve se završilo na tome da sam okrivljen što sam poštivao Ustav RS, rekao je Dodik i dodao da su ga ovako samo ojačali.

- Obavili smo konsulacije sa pripadnicima Oružnih snaga BIH, spremni su mnogi od njih da na poziv odmah se povuku u RS, rekao je Dodik. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo