14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 13:52 Politika - Luigi Soreca

Novi specijalni predstavnik EU za BiH: Radujem se preuzimanju dužnosti

Novi specijalni predstavnik EU za BiH: Radujem se preuzimanju dužnosti
Luigi Soreca

Novoimenovani specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Luigi Soreca oglasio nakon što je Vijeće EU zvanično objavilo svoju odluku.

"Ponosan što me je imenovalo Vijeće EU za specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu. Radujem se preuzimanju dužnosti 1. septembra 2024. godine u ključnom trenutku na putu integracije BiH u EU, nakon odluke Evropskog vijeća u martu 2024. o otvaranju pristupnih pregovora", naveo je Soreca.

Ranije je Vijeće Evropske unije potvrdilo ovu odluku i potvrdilo imenovanje Sorece.

"Luigi Soreca imenovan je specijalnim predstavnikom EU za Bosnu i Hercegovinu (BiH) naslijeđujući gospodina Johanna Sattlera, čiji mandat od 5 godina ističe 31. augusta 2024. On će preuzeti svoje dužnosti 1. septembra 2024. na početni period od dvije godine. Od proljeća 2022. g. Soreca je posebni izaslanik EU-a za vanjsku dimenziju migracija, koji radi u Europskoj službi za vanjsko djelovanje u Bruxellesu. Prethodno je bio šef Delegacije EU u Albaniji od 2018. do 2022. godine. Njegov mandat će biti osiguranje kontinuiranog napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja, s ciljem stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno surađivati ​​sa svojim susjedima na putu prema članstvu u EU. Podržava i provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH", poručili su iz Vijeća EU.

Soreca je bivši ambasador EU u Albaniji i aktuelni specijalni izaslanik EU za vanjske aspekte migracija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo