14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

19.09.2023 / 17:55 Svijet - Pratimo dešavanja

Rat Azerbejdžana i Armenije: Rastu tenzije

Rat Azerbejdžana i Armenije: Rastu tenzije
Foto: X

Tenzije oko regije Nagorno-Karabaha koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali u njoj živi oko 120 hiljada Armenaca, već mjesecima ključaju.

Od decembra Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovođenje vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.
Podjetimo, nedavno smo pisali o tome da azerbejdžanska vojska gomila svoje snage u blizini granice s Armenijom te da su iscrtali na vojnim vozilima ‘ratne oznake‘, odnosno simbole koji podsjećaju na ono što je činila ruska vojska prije invazije na Ukrajinu.

Dva susjeda, Azerbejdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem šestosedmičnom ratu 2020. Azerbejdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Da bi danas kao posljedica eksplozije mina od strane Armenije na područjima privremenog raspoređivanja ruskog mirovnog kontingenta u Azerbejdžanu smrtno stradalo 7 azerbejdžanskih policajaca. Kao odgovor, Azerbejdžan je pokrenuo protuterorističku operaciju na svojim teritorijima, naveo je ambasador AzerbejdžanaRamzi Teymurov.

Za sada, kao rezultat velikih vojnih operacija Azerbejdžana protiv Nagornog Karabaha, ima žrtava i povrijeđenih, uključujući žene, starce i djecu., kako javljalju armenski novinari.

U "Republičkom medicinskom centru" do sada se nalazi 80 ranjenih, od kojih su 15 civili. Zabilježeno je 5 smrtnih slučajeva. Sve moguće medicinske intervencije obavljaju ljekari kako bi spasili živote teško povrijeđenih.

A dok je armenski premijer Nikol Pašinjan isključio bilo kakvu intervenciju u Nagorno-Karabahu nakon azerbejdžanske operacije.

-Želim da naglasim da Jermenija nije uvučena u vojni sukob u Karabahu. Svi pokušaji da nas uvuku u vojni sukob su neprihvatljivi, izjavio je premijer Pašinjan.
A glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric pozvao je na prestanak svih vojnih aktivnosti u regiji Nagorno-Karabah i početak "održivog i dubokog dijaloga".

Dujarric je za Al Jazeeru rekao da će glavni tajnik UN-a Antonio Guterres razgovarati s delegacijama Azerbajdžana i Armenije, koje su trenutno u New Yorku na 78. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Al Jazeerin dopisnik James Bays, izvještavajući iz sjedišta UN-a, rekao je da neki svjetski čelnici sumnjaju u tajming azerbajdžanskih "antiterorističkih operacija" i jesu li one trebale koincidirati s događajem u New Yorku.
Također separatističko armensko vodstvo u regije Nagorno-Karabah, predložilo je prekid vatre i pregovore s Bakuom, saopćeno je iz njihovog ureda za medije.

Zasebno, u ažuriranju na X-u, ranije poznatom kao Twitter, rečeno je da se intenzitet vatre duž linije kontakta s azerbajdžanskim snagama "značajno smanjio".

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kako je pokrenulo antiterorističku operaciju u odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah koja se nalazi pod kontrolom Armenije, prenosi BBC.

Razvoj događaja pratite na portalu Vijesti.ba:

17:10 Rastu tenzije na ulicama Jevrana, glavnog grada Armenije, protestanti traže od armenskih vlasti da podrže Armence u Nargono- Karobahu.

17:08  Separatističko vodstvo azerbajdžanske regije Nagorno-Karabah, naseljene etničkim Armencima, predložilo je prekid vatre i pregovore s Bakuom, saopćeno je iz njihovog ureda za medije.

Zasebno, u ažuriranju na X-u, ranije poznatom kao Twitter, rečeno je da se intenzitet vatre duž linije kontakta s azerbajdžanskim snagama "značajno smanjio".

16:51 Vlasti etničkih Armenaca izvijestile su o velikoj eskalaciji sukoba u regiji Nagorno-Karabah nakon što je država Azerbajdžan pokrenula ofenzivu na tu regiju koja je u njezinom sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima.



16:50 Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric pozvao je na prestanak svih vojnih aktivnosti u regiji Nagorno-Karabah i početak "održivog i dubokog dijaloga".

Dujarric je za Al Jazeeru rekao da će glavni tajnik UN-a Antonio Guterres razgovarati s delegacijama Azerbajdžana i Armenije, koje su trenutno u New Yorku na 78. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Al Jazeerin dopisnik James Bays, izvještavajući iz sjedišta UN-a, rekao je da neki svjetski čelnici sumnjaju u tajming azerbajdžanskih "antiterorističkih operacija" i jesu li one trebale koincidirati s događajem u New Yorku.

16.40 Premijer Armenije Nikol Pashinyan se uživo obratio i potvrdio da je operacija u Nagorno-Karabahu počela. Odmah se osvrnuo na ulogu Rusiju kazavši kako ih nisu obavijestili o napadu.

"Azerbejdžan provodi i informacijski rat , a za nas je bila zbunjujuća i informacija da je Azerbejdžan službeno obavijestio Rusiju o početku ovih operacija, a od ruskih partnera nismo dobili nikakve informacije",

15.15 The Azeri Times je objavio saopćenje azrebejdžanskih vojnih snaga armenskim stanovnicima Karabaha

Držite se podalje od vojnih i administrativnih područja u kojima djeluje ilegalni režim. Ne nosite vojnu odjeću niti oružje kako biste izbjegli da postanete legitimna meta i ostanite u kući radi sigurnosti.

15.02 Nevladnina udruga iz Nagorno-Karabaha je saopćila da je dvoje mrtvih, među njima jedno dijete.


Separatistički pravobranitelj za ljudska prava Nagorno-Karabaha rekao je da su dvije osobe poginule, uključujući jedno dijete, nakon što je Azerbajdžan pokrenuo vojnu ofanzivu u regiji.

Također se navodi da je najmanje 11 osoba ozlijeđeno. U ovim trenucima nema nezavisne potvrde informacija navedenih u izvješću te organizacije.

14.59  Armenski premijer Nikol Pašinjan izgleda da isključuje bilo kakvu intervenciju u Nagorno-Karabahu nakon azerbejdžanske operacije.

-Želim da naglasim da Jermenija nije uvučena u vojni sukob u Karabahu. Svi pokušaji da nas uvuku u vojni sukob su neprihvatljivi, izjavio je premijer Pašinjan.

14.55 Pogledajte uništenje armenske stanice za elektromagnetno ratovanje strane azerbejdžanskih dronova kamikaza.



14.22 Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel reagovao je na situaciju u Nagorno-Karabahu i antiterorističku operaciju koju su pokrenule snage Azerbejdžana u jutarnjim satima.

Između ostalog, Michel je poručio kako su vijesti koje dolaze sa Kavkaza razarajuće.

"Vojne aktivnosti Azerbejdžana moraju biti odmah zaustavljene kako bi se omogućio istinski dijalog između Bakua i Nagorno-Karabaha", poručio je Michel.

14.17 Armenski premijer Nikol Pašinjan sazvao hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

Armenski premijer Nikol Pašinjan sazvao je sastanak Vijeća bezbjednosti povodom antiterorističkih mjera Bakua u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Vijeće sigurnosti Armenije.

"Sastanak Vijeća sigurnosti Armenije održava se pod rukovodstvom premijera Nikola Pašinjana. Na dnevnom redu sastanka su velike vojne akcije koje je pokrenuo Azerbejdžan protiv Nagorno-Karabaha", navodi se u saopštenju.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je danas da je Azerbejdžan upozorio ruske mirovne snage u Karabahu na vojnu akciju samo nekoliko minuta prije početka.

Armensko Ministarstvo vanjskih poslova apelovalo je na ruske mirovnjake u Karabahu da intervenišu i spriječe "agresiju u punom obimu" protiv lokalnog stanovništva.

14.03 Danas je kao posljedica eksplozije mina od strane Armenije na područjima privremenog raspoređivanja ruskog mirovnog kontingenta u Azerbejdžanu smrtno stradalo 7 policajaca. Kao odgovor, Azerbejdžan je pokrenuo protuterorističku operaciju na svojim teritorijima, naveo je ambasador Ramzi Teymurov.



14.02 Građani Erevana okupili su se kod zgrade armenske vlade sa zahtjevom da priznaju Artsakh i stanu u zaštitu 120 hiljada građana Armenije.


14:01 Ministarstvo odbrane republike Artsakh,  to jeste ime kojim Armenci nazivaju regiju Nagorno-Karabah objavilo je saopćenje:

- 19. septembra, oko 13:00 sati, azerbejdžanske oružane snage, izvodeći raketne i artiljerijske udare duž linije dodira, pokušale su da probiju dubinu odbrane Odbrambene vojske Arcaha, naveli su oni.


Ministarstvo tvrdi da njihove "trupe pružaju snažan otpor".

13:40 Rusija je pozvala Azerbejdžan i Armeniju da zaustave krvoproliće.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je Jermeniju i Azerbajdžan da zaustave krvoproliće u odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, gdje je Azerbajdžan danas započeo masovne artiljerijske napade.

Zaharova je rekla da će moskovske mirovne snage nastaviti svoju misiju.

13:37 


Olupina kamiona koji je eksplodirao nakon što su eksplodirale nagazne mmine koje su postavile armenske snage na Karabahu, (AA foto)

13:33 Armensko ministarstvo vanjskih poslova poziva Vijeće sigurnosti UN-a, i  ruske mirovne snage da zaustave tekuću azerbejdžansku vojnu operaciju u Karabahu

13:25 Održan je telefonski razgovor između ministara odbrane Azerbejdžana i Turske.

Ankara je obaviještena o tekućoj "protuterorističkoj operaciji" koja se odvija u Karabahu i kaže da podržava Azerbajdžan.


Tenzije oko te regije koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali u njoj živi oko 120 hiljada Armenaca, već mjesecima ključaju.

Navodno je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji u još jednom incidentu.

U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za zračnu opasnost, a svjedoci kažu da se čuju zvukovi dronova.


Dva susjeda, Azerbejdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem šestosedmičnom ratu 2020. Azerbejdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Od decembra Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovođenje vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.

Podjetimo, nedavno smo pisali o tome da azerbejdžanska vojska gomila svoje snage u blizini granice s Armenijom te da su iscrtali na vojnim vozilima ‘ratne oznake‘, odnosno simbole koji podsjećaju na ono što je činila ruska vojska prije invazije na Ukrajinu, kada je iscrtala na vojnim vozilima zloglasno slovo ‘Z‘.

U slučaju Azerbejdžana, kako prikazuju snimke objavljene na društvenim mrežama, ukoliko su autentične, radi se o obrnutom slovu ‘A‘, odnosno ∀.

Obavještajni podaci iz otvorenih izvora potvrdili su armenske tvrdnje da se Azerbejdžan sprema za rat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo